udowodnienie podzielności przy użyciu indukcji matematycznej
skill: n4−4n3−4n2+16n trzeba udowodnić, że dla każdego parzystego n większego od 4 jest podzielne
przez 384. Wie ktoś jak to zrobić zasadą indukcji ?
4 sty 20:10
seba: 1. n=6; 1296−864−144+96=384|384 O.K
2. Zał. indukcyjne(h=2k>4)(n4−4n3−4n2+16n|h), k należdy do całkowitych
teraz sprawdzasz dla :n+1 potem wsadzasz założenie w równość i wyjdzie coś tam za dużo
liczenia xd
4 sty 21:15
Eta:
Można i bez indukcji
L=n4+4n3−4n2+16n=(n−4)(n−2)(n)(n+2)
dla n=2k , k>2
L= (2k−4)(2k−2)2k(2k+2) = 16(k−2)(k−1)k(k+1)
iloczyn kolejnych liczb (k−2)(k−1)k(k+1) jest podzielny przez 4 i przez 6 czyli przez 24
zatem liczba jest podzielna przez 16*24= 384
4 sty 21:32