Nierówność wykładnicza
Scyzoryk: Proszę o pomoc, strasznie się z tym męczę a zbój już 16

3
2x + (1/2)
−x * 3
(x+1)−2
(2x+2) <= 0
4 sty 20:01
Janek191:
(3
x)
2 + 2
x*3*3
x − 4*(2
x)
2 ≤ 0 / : (2
x*3
x)
| | 3x | | 2x | |
( |
| + 2 − 4* |
| ≤ 0 |
| | 2x | | 3x | |
| | 3 | | 2 | |
( |
| )x + 3 − 4*( |
| )x ≤ 0 |
| | 2 | | 3 | |
t
2 + 3 t − 4 ≤ 0
Δ = 9 − 4*(−4) = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | |
t = |
| = − 4 lub t = 1 |
| | 2 | |
więc
t ∊ ( 0, 1>
x ∊ ( −
∞ , 0>
=============
4 sty 20:21
Janek191:
W II wierszu zamiast 2 ma być 3
4 sty 20:22
Jack:
3 = 4 − 1
zatem :
32x + 2x * 3x+1 − 22x+2 ≤ 0
32x + 2x * 3x * 3 − 22x+2 ≤ 0
32x − 2x * 3x * 1 + 2x * 3x * 4 − 22x * 4 ≤ 0
3x(3x − 2x) + 2x*4(3x − 2x) ≤ 0
(3x−2x)(3x + 2x+2) ≤ 0
4 sty 20:37
Jack:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3x=2x ⇒ ( |
| )x = 1 ⇒ ( |
| )x = ( |
| )0 ⇒ x = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(3
x + 2
x+2) jest zawsze ≥ 0, zatem rozw. rownania to
x ≤ 0
4 sty 20:49
Mila:
Daj linka do tego zbója.
4 sty 21:03