Równania i dziedziny f.tryg.
Rats: Rozwiąż równanie
| | 17 | |
1) 6arcsin(x2−6x+ |
| )=π |
| | 2 | |
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
f(x) =
√arctg(log2x)
Proszę o pomoc...najlepiej krok po kroku bo niezbyt to rozumiem
4 sty 19:53
Benny: 1)
| | 1 | | 1 | |
x∊( |
| (6−√6), |
| (6+√6)) |
| | 2 | | 2 | |
| | 17 | | π | |
arcsin(x2−6x+ |
| )= |
| /sin() |
| | 2 | | 6 | |
x
2−6x+8=0
Δ=36−32=4
x
1=2
x
2=4
Oba rozwiązania należą do dziedziny.
4 sty 19:58
Rats: Dziękuję

A czy ktoś pomoże wyznaczyć dziedzinę
4 sty 21:41
Rats: 

?
4 sty 22:25
Adamm: x>0
arctg(log2x)≥0
arctg(log2x)≥arctg(0)
ponieważ arctgx jest funkcją rosnącą
log2x≥0
x≥1
4 sty 22:27