Całki :D
Kuba: | | x5 | |
Dobry wieczór  , mam taką całke ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
Myślałem żeby zrobić takie podstawienie:
sint = x
cosdt = dx
| | sin5t * cost | | sin5t * cost | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt i teraz wychodze na całke z |
| | √1−sin2t | | cost | |
sin
5t i licze już ze wzorów.
Czy prawidłowo zrobiłem do tego momentu?
4 sty 19:34
Benny: Gdzie moduł w mianowniku?
√1−x2=t
t
2=1−x
2
tdt=−xdx
−tdt=xdx
x
2=1−t
2
| | 2 | | 1 | |
−∫(1−t2)2dt=−∫(1−2t2+t4)dt=−t+ |
| t3− |
| t5+C= |
| | 3 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
=−√1−x2+ |
| (1−x2)3/2− |
| (1−x2)5/2+C |
| | 3 | | 5 | |
4 sty 19:41
Kuba: Czyli tak jak zrobiłem jest błędnie?
4 sty 19:44
Benny: Nie jest, ale musisz pamiętać o modułach.
4 sty 19:46
Kuba: To w jaki sposób uwzględnić ten moduł, bo nie bardzo rozumiem. Raz dzielenie cosinusów da 1 a
raz −1?
4 sty 19:48
Kuba: | | 2 | | 1 | |
Wyszedł taki wyniki = −cos(arcsinx) + |
| cos3(arcsinx) − |
| cos5(arcsinx) Poprawnie? |
| | 3 | | 5 | |
4 sty 20:00
piotr: −1/5 sin(asin(x))4 cos(asin(x))−4/15 sin(asin(x))2 cos(asin(x))−8/15 cos(asin(x))
cos(asin(x))=[1−x2]1/2 sin(asin(z))=x
⇒ −(1/15) [1−x2]1/2 (3 x4+4 x2+8)
4 sty 20:27
Kuba: Kucze, najgorzej że nie widze gdzie zrobiłem błąd

. Mógłbyś mi pokazać jak rozwiązywałeś?
4 sty 20:29
piotr: sin
5(t) przez części co prowadzi do wzoru:
| | cos(u) sinm−1(u) | | m−1 | |
∫sinm(u)du = − |
| + |
| ∫sin−2+m(u)du, dla m=5 |
| | m | | m | |
a potem ten sam wzór dla m = 3
4 sty 20:35
piotr: ale Benny miał prostszy sposób
4 sty 20:39
Kuba: A jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak uwzględnić ten moduł o którym pisał Benny.
4 sty 21:34
Kuba: chociaż jakiś link gdzie moge o tym poczytać..
4 sty 22:31
Adamm: √1−sin2t=|cost|
nie trzeba korzystać z modułu, wystarczy założyć że t∊<−π/2;π/2>, wtedy cos jest dodatni
4 sty 22:33
Kuba: Okej, dziękuje.
4 sty 23:19
Mariusz:
Jeżeli złożymy podstawienia x=sin(t)
oraz u=cos(t) to otrzymamy podstawienie podane przez Bennego
∫sinn(x)dx
n parzyste dodatnie
Tutaj wygodny jest wzór redukcyjny wyprowadzany przez części
z użyciem jedynki trygonometrycznej
podany przez Piotra
n nieparzyste dodatnie
Podstawienie t=cos(x)
n parzyste ujemne
Podstawienie t=tan(x)
n nieparzyste ujemne
Tutaj jeśli ktoś lubi rozkładać na sumę ułamków prostych to
można podstawić t=cos(x)
Jeśli nie to można skorzystać ze wzoru redukcyjnego wyprowadzanego przez części
z użyciem jedynki trygonometrycznej
5 sty 13:43