Oblicz stosunek objętości powstałych brył.
Kuba: Stozek przecięto płaszczyzna równoległa do podstawy i przechodzącą przez środek wysokości
stożka. Oblicz stosunek objętości powstałych bryl.
Czy jak w ostrosłupie wysokość zmniejszy sie o polowe to promień rownież?
4 sty 18:54
Mila:

Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
V− objętość stożka ABS
V'− objętość stożka CDS
| | 1 | |
Stożek CDS∼stożka ABS w skali k= |
| ⇒ |
| | 2 | |
| | 1 | | 7 | |
Vstożka ściętego=V− |
| V= |
| V |
| | 8 | | 8 | |
4 sty 19:07
Kuba: Dziękuje bardzo
4 sty 19:11
Mila:
4 sty 19:28