granice
Student: z góry dziękuję za rozwiązanie i proszę o wytłumaczenie co zmienia mi logarytm naturalny oraz
x→−
∞.
4 sty 18:28
Adamm: | | 2x−3 | | 2−3/x | | 1 | |
limx→∞ ln( |
| ) = limx→∞ ln( |
| ) = ln( |
| ) |
| | 4x+2 | | 4+2/x | | 2 | |
| | 2x−3 | | 1 | |
limx→−∞ ln( |
| ) = ln( |
| ) |
| | 4x+2 | | 2 | |
4 sty 18:30
Student: Dlaczego przyrównane do 0? Dlaczego policzyłeś dla −
∞ i
∞? Dziękuję ślicznie
4 sty 18:35
Adamm: napisałeś x→
∞, i napisałeś również x→−
∞
| 2x−3 | |
| >0 jako dziedzina funkcji, trzeba wiedzieć czy w tych przedziałach w których |
| 4x+2 | |
oblicza
się granice funkcja jest określona
4 sty 18:37
Student: Faktycznie, przepraszam. Miało być tylko dla −
∞. Czyli jak rozumiem w liczeniu granic to czy
| | 1 | |
x→−∞ czy x→∞ nie robi mi to różnicy? A co z tym logarytmem? Wynik to po prostu ln( |
| ) i |
| | 2 | |
tak już zostawiam?
4 sty 18:41