Wielomiany, dlaczego taki projekt reszty?
Julia:
Może mi ktoś proszę wyjaśnić, dlaczego z góry zakładamy, że reszta tego wielomianu będzie
projektowana jako ax+b? dlaczego na przykład nie ax2+bx+c lub jeszcze coś większego,
nie rozumiem.
Proszę o pomoc.
Wielomian W(x) dla liczby 2 przyjmuje wartość równą zeru.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= x2 −3x+2 ,
jesli wiadomo,że w wyniku podzielenia W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy resztę 5.
x2−3x+2=(x−1)(x−2)
W(x)=Q(x)(x−1)(x−2)+R(x) gdzieR(x)=ax+b
W(x)=(x−1)(x−2)+R(x)
R(x)=ax+b
R(1)=a+b=5
R(2)=2a+b=0 itd......
4 sty 18:24
Adamm: reszta z dzielenia jest zawsze wielomianem o stopniu co najwyżej o jeden mniejszym od
wielomianu
przez który dzielimy
gdybyśmy mieli wielomian większy równy stopniu wielomianu przez który dzielimy to zawsze
możemy odjąć od niego ten wielomian zyskując wielomian o stopniu mniejszym
4 sty 18:27
Benny: Jeśli W(x) jest wielomianem stopnia n to reszta może być stopnia co najwyżej n−1. Nie może Ci
wyjść nigdy większa, bo jeśli dostaniemy resztę stopnia n to nadal możemy dzielić.
4 sty 18:28
Julia: aaaaaaa macie racje, dziękuje ślicznie
4 sty 18:44