⎧ | x'(t)=4x(t)+y(t) | ||
⎩ | y'(t)=−x(t)+6y(t) |
⎧ | x(0)=0 | |
⎩ | y(0)=1 |
⎧ | L[x']=4L[x]+L[y] | |
⎩ | L[y']=−L[x]+6L[y] |
⎧ | sL[x]−0=4 L[x]+L[y] | |
⎩ | sL[y]−1=−L[x]+6L[y] |
1 |
|
| ||||||||||||||||
L[x]= | = | + | ||||||||||||||||
s2−10s+24 | s−4 | s−6 |
|
| −1 | 1 | |||||||||||||||||
x=L−1[ | ]+L−1[ | ]= | e4t+ | e6t | ||||||||||||||||
s−4 | s−6 | 2 | 2 |
3 | 2 | 2 | ||||
L[y]=sL[x]−4L[x]= | + | − | ||||
s−6 | s−4 | s−6 |
−2 | 3 | 2 | −2 | |||||
L[y]=sl[x]−4L[x}= | + | + | + | |||||
s−4 | s−6 | s−4 | s−6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |