tryg
Toma: | | 8 | |
Wiedząc, że sin2a= |
| oblicz wartość wyrażenia sin6a+cos6a |
| | 9 | |
jakieś wskazówki?
4 sty 18:01
Adamm: sin6a+cos6a=(sin2a+cos2a)(sin4a−sin2cos2a+cos4a)=
=(sin2a+cos2a)2−3sin2acos2a=1−3sin2acos2a
4 sty 18:04
Toma: mógłbyś wytłumaczyć jak doszedłeś do tego przekształcenia (sin2a+cos2a)2−3sin2acos2a ?
ja robiłem tak że skoro sin2a+cos2a=1 to zostawało mi samo (sin4a−sin2cos2a+cos4a) i
dalej nie wiedziałem co robić
4 sty 18:15
Adamm: (a+b)2=a2+2ab+b2
a2+b2=(a+b)2−2ab
4 sty 18:17
lol:
Niech
sin6a = a
cos6a = b
bo mi sie pisac nie chce.
a6 + b6 = (a2)3 + (b2)3 = (a2+b2)(a4 − a2b2 + b4) =
= (a2+b2)[(a2+b2)2 − 3a2b2]
4 sty 18:43
Toma: już mam wynik wyszło 11/27
4 sty 18:45