całki przed podstawienie
Marzenkaaa: Dopiero co zaczynam całki. Czy ktoś mi może wytłumaczyć, skąd przez podstawienie:
|3x−3=t |
| dt | | 1 | |
∫(3x−3)2dx = |3dx=dt |= ∫t2 |
| = |
| ∫t2dt= |
| 3 | | 3 | |
|dx=dt/3|
I teraz
| 1 | |
gdzie zniknęło d? i dlaczego wzięło się |
| t3 |
| 3 | |
PS czy jest sposób zapisywania tej "tabelki" , w której zapisałam między innymi 3x−3=t etc? Czy
tylko tak jak zrobiłam, tj od nowej linijki, spacja i pionowa kreska?
4 sty 17:22
Marzenkaaa: I jeszcze chciałabym dodać skąd się wzięło podstawienie "3dx=dt"
4 sty 17:25
Adamm: ja zapisuję swoje podstawienia na boku, a robiąc przez części nie piszę w ogóle
dt to tak zwana różniczka, podobnie jak dx, oblicza się je tak samo jak pochodne
| 1 | |
całkowanie to wyprowadzanie funkcji pierwotnych, ∫t2dt = |
| t3+c ponieważ |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
( |
| t3+c)' = t2 ogólnie jest wzór ∫xndx = |
| xn+1+c |
| 3 | | n+1 | |
4 sty 17:27
jc: Ale na pewno wiesz, że ∫ A f(x) dx = A ∫ f(x) dx.
∫ (3x−3)2 dx = 9 ∫ (x−1)2 dx = 9/3 (x−1)3 = 3 (x−1)3
4 sty 17:29
Marzenkaaa: A jeszcze mam pytanko, skąd mam wiedzieć, że przy 3dx=dt? Mianowicie co ma stać przy dx?
Dlaczego trójka?
Jak będzie przykład np ∫(2x−3)25 to wtedy będzie 2dx=dt?
4 sty 17:36
Marzenkaaa: Ojejku, to przecież pochodna.. Nie było pytania
![emotka](emots/1/mruga.gif)
dziękuję za pomoc!
4 sty 17:39