Matura
Ola98: Dane są liczby x=2√2−√3 y=4√3+√2. Wyznacz liczbę z=U{x−3y} {y−x}. Wynik Przedstawia
w postaci a+b√2 gdzie a i b należą W
4 sty 17:17
Ola98: Pomozecie?
4 sty 17:35
Ola98: Haloo

?
4 sty 20:29
Eta:
x−3y=2
√2−
√3−12
√3−3
√2= −
√2−13
√3
y−x= 4
√3+
√2−2
√2+
√3= 5
√3−
√2
| x−3y | | −√2−13√3 | | 5√3+√2 | |
| = |
| * |
| =............ |
| y−x | | 5√3−√2 | | 5√3+√2 | |
dokończ........
4 sty 20:35
Ola98: Do tego monentu sama zrobilam a dalej myle się w obliczeniach
4 sty 20:39
Eta:
Najwyraźniej oczekujesz gotowca?
4 sty 20:40
Ola98: Nie
4 sty 20:44
Ola98: Jaki będzie wynik z tych pierwiastków ? Krok po kroku z obliczeniami prosze
4 sty 20:57
Ola98: Proszę halooo
4 sty 21:13
Alky: Po tym co napisała Eta już tylko mnożysz górę przez siebie, na dole natomiast masz wzór
| | 185 | | 12√3 | |
skróconego mnożenia i wynik ( prznajmniej mi taki wychodzi ) − |
| + |
| √2 |
| | 73 | | 73 | |
choć możliwe, że gdzieś się pomyliłem ( wiadomo mnożenie ciężka sprawa)
4 sty 21:18
Ola98: A w odpowiedziach mam ze powinno wyjść −197−31√6 przez 73
4 sty 21:42
Alky: No to może być kwestia moich zaawansowanych umiejętności dodawania odejmowania i mnożenia. Nie
jest łatwo
4 sty 21:47
Eta:
| | −5√6−2−65*3−13√6 | | −197−18√6 | |
....= |
| = |
| |
| | 73 | | 73 | |
sprawdź czy dobrze przepisałaś dane w treści zadania
4 sty 21:51