nierównosc bernoulliego
ktostam: Wykaż zbieżność ciągu rekurencyjnego za pomocą nierównosci Bernoulliego :
a1=1
an+1=(nan+1)1/n−1
Pokazałem, że ciąg jest malejący, teraz potrzebuje udowodnić, że inf(an)=0
4 sty 16:00
Adamm: ktostam, jesteś pewien że nie udowodniłeś że ciąg jest nierosnący?
4 sty 16:10
Adamm: z tego że jest nierosnący mamy an≤1
(nan+1)1/n−1≥(n+1)1/n−1→0
stąd an≥0
4 sty 16:16
jc: a1 = 1
an+1 = (n an + 1)1/n −1
n an + 1= (an+1 + 1)n ≥ 1 + n a{n+1}
an ≥ an+1
Ciąg nierosnący i ograniczony, an ≥ 0, a więc zbieżny.
4 sty 16:32
ktostam: fakt, macie racje.. Dzieki wielkie
4 sty 16:34
jc: Adamm, masz rację (po drobnej korekcie).
0 ≤ an ≤ 1
0 ≤ an+1 = (n an +1)1/n − 1 ≤ (n+1)1/n − 1 →0
an → 0
4 sty 16:38