płaszczyzny
Karolcia: | | x−3 | | y+4 | | z−2 | |
Napisać równanie płaszczyzny zawierającej prostą |
| = |
| = |
| i równoległej |
| | 2 | | 1 | | −3 | |
do prostej x=−5+4t, y=2+7t, z=2+t.
Punkt z równania prostej w której ona sie zawiera to P(3,−4,2)
Wektor normalny N[2,1,−3]
Poza tym wydaje mi sie ze to powinno być równoległa do płaszczyzny
wektor normlany tej drugiej to [4,7,1]
nie wie co dalejz tym zrobić
4 sty 14:58
Jerzy:
Szukana płaszczyzna przechodzi przez punkt P(3,−4,2) ,
a jej wektor normalny jest prostopadły do wektora kierunkowego podanej prostej.
4 sty 15:03
Jerzy:
Nie tak ... Wektorem normalnym szukanej płaszczyzny jest iloczyn wektorowy tych dwóch prostych.
4 sty 15:07
Jerzy:
oczywiście iloczyn wektorowy ich wektorów kierunkowych.
4 sty 15:07
Karolcia: czyli znalezc wektor kierunkowy tej drugiej prostej tak?
4 sty 15:07
Karolcia: okej juz sie zagubiłam w tym, nie rozumiem
4 sty 15:08
Jerzy:
Tak, potem ich iloczyn i masz wektor normalny płaszczyzny i punkt , więc napiszesz równanie.
4 sty 15:09
Jerzy:
v1 − wektor kierunkowy jednej prostej
v2 − wektor kierunkowy drugiej prostej
n→ = v1 x v2
4 sty 15:10
Jerzy:
n→ = [2,1,−3] x [4,7,2] oraz P(3,−4,2)
4 sty 15:12
Jerzy:
[4,7,1] oczywiście.
4 sty 15:12
jc: Kierunki prostych:
(2,1,−3)
(4,7,1)
Wektor do nich prostopadły
(11,−7,5)
Równanie szukanej prostej
11(x−3)−7(y+4)+5(z−2)=0
4 sty 15:16
Karolcia: wymnirzone te dwa wektory to [22,14,10]
4 sty 15:20
Jerzy:
[22,−14,10]
4 sty 15:21
Karolcia: na pewno −14? skad to sie wzieło?
4 sty 15:25
Jerzy:
= [(1 + 21) , (−12 − 2) , (14 − 4)] = [22,−14,10]
4 sty 15:29
Karolcia: a tam nie jest 2−(−12)?
4 sty 15:31
Jerzy:
Nie jest.
4 sty 15:33
Jerzy:
jc podał ten sam wektor...obaj się mylimy ?
4 sty 15:39
Mila:

k→
=[2,1,−3]
u
→[4,7,1]
n
→=[2,1,−3] x [4,7,1]=[22,−14,10] || [11,−7,5]
π: 11(x−3)−7*(y+4)+5*(z−2)=0
11x−7y+5z−71=0
Tak, jak Panowie obliczyli
4 sty 15:53
Jerzy:

Witam i pozdrawiam
4 sty 15:54
Mila:
Też pozdrawiam, wszystkiego najlepszego w nowym roku
4 sty 15:58
Karolcia: nie, po prostu zapomniałam, że zmieniamy znak przy drugiej liczbie, przepraszam i dziękuję
4 sty 17:16
Kacper:
4 sty 17:36