całka
Jack:
∫
√x2−x+1 dx
No to rozpisuje :
∫
√x2−x+1 dx = ∫
√(x−1/2)2 + 3/4 dx
podstawienie x−1/2 = (t−1/t)*3/16, dx = 3/16*(1+1/t
2)dt
... = ∫
√3/16((t−1/t)2 + 4) 3/16*(1+1/t
2)dt =
| | 3√3 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫(t+ |
| )(1+ |
| )dt |
| | 64 | | t | | t2 | |
dalej to wiadomo
4 sty 14:26
Adamm: złe podstawienie, (t−1/t)√3/16 byłoby ok
4 sty 14:30
Jack: tak, takie mialem na mysli.
4 sty 14:31
Adamm: wiesz co
Jack? ja bym jeszcze się zastanowił nad tym czy by nie rozdzielić tej całki ze
4 sty 14:35
Mariusz:
Podstawienie Eulera
√x2−x+1=t−x
4 sty 14:40
Jack:
| | 1 | |
przeciez t+ |
| ≥ 2 dla dowolnego t ∊ R \ {0} |
| | t | |
4 sty 14:41
Jack: stop, nie, dla naturalnych : D
4 sty 14:42
4 sty 14:43
Adamm: tylko dla dodatnich
4 sty 14:44
4 sty 14:45
Adamm: ustalmy funkcję sgn(x)=1 dla x>0, −1 dla x<0, 0 dla x=0
| | 1 | | 1 | | t2 | |
∫|t+ |
| |dt = sgn(t)∫t+ |
| dt = sgn(t)( |
| +ln|t|)+c |
| | t | | t | | 2 | |
4 sty 14:52
Jack:
czyli wystarczy dac sgn(t) przed nawias i po sprawie.
4 sty 14:53
Jack:
sgn(t) * sgn(t) da nam liczbe nieujemna wiec nie trzeba wcale rozpatrywac tej wartosci
bezwzglednej
4 sty 14:57
Adamm: czemu sgn(t)*sgn(t) ?
4 sty 15:06
Jack: znaczy tak mi sie wydaje, bo przy tej pochodnej mamy te sgn(t)
jednakze przy wyznaczaniu t otrzymamy :
| | √√3 | | | | | | √3 | |
( |
| t + |
| )2 = |
| − |
| |
| | 2 | | √√3 | | √3 | | 4 | |
wiec teraz to pierwiastkujac, zamiast rozpatrzec przypadek dodatni i ujemny
to znowu moge zrobic sgn tak ?
4 sty 15:09
jc: A jaki był wynik całkowania ∫
√x2+1 dx ?
| | 2x−1 | |
Będzie podobnie, tylko zamiast x pojawi się |
| . Tam gdzie był √x2+1 |
| | √3 | |
na pewno znajdzie się
√x2−x+1. Jakieś szczegóły będzie trzeba dobrać i będziemy
mieli wynik.
Takie podeście widziałem tu ostatnio pod hasłem "nieznane współczynniki"
czy jakoś tak.
Jest jeszcze jeden, nowoczesny sposób: spytać komputer o wynik.
4 sty 16:00
Adamm: masz na myśli ten sposób? współczynników nieoznaczonych
| | Wn(x) | | 1 | |
∫ |
| dx=Wn−1(x)√ax2+bx+c+A∫ |
| dx |
| | √ax2+bx+c | | √ax2+bx+c | |
4 sty 16:05
Benny: Można też spróbować podstawienie hiperboliczne.
4 sty 16:12
jc: Benny, rachunki będą takie same.
Adamm, mniej więcej.
∫
√y2+1 dy = (1/2) y
√y2+1 + (1/2) ln(y +
√y2+1)
∫
√x2−x+1 dx =
√3/2 ∫
√(2x−1)/√3)2 + 1 dx = (3/8) [y
√y2+1 + ln(y +
√y2+1)
| | 2x−1 | |
gdzie y = |
| , czy jakoś tak. |
| | √3 | |
4 sty 16:23
jc:
= (1/4) (2x−1) √x2−x+1 + (3/8) ln (x−1/2 + √x2−x+1)
4 sty 16:27
Benny: | | 1 | |
∫ |
| dx=ln|x+√x2+1|+C |
| | √1+x2 | |
| | x | |
∫x |
| dx=x√x2+1−∫√1+x2dx |
| | √x2+1 | |
4 sty 16:30
Jack: czyli nie musze dawac sgn?
z waszej rozmowy ciezko mi to wywnioskowac
4 sty 17:02
Benny: Strasznie masz to pomieszane

Jak masz całkę postaci ∫
√ax2+bx+cdx to zawsze możesz trójmian zwinąć do postaci kanonicznej
| | dt | |
∫√(gx+e)2+1 dx, podstawić gx+e=t, dt=gdx, dx= |
| , wtedy |
| | g | |
| 1 | |
| ∫√t2+1dt i tak jak wyżej rozłożyłem |
| g | |
4 sty 17:12
Adamm: Benny, warto wspomnieć że to nie jedyna taka całka do której sprowadzają się wyrażenia
o postaci √ax2+bx+c, istnieją 3 przypadki
√x2−1, √x2+1 oraz √1−x2
4 sty 17:14
lol: a nie szybciej jest tak jak jc polecal?
t+1/t = t−1/t +4 ?
co do twojego rozlozenia , to go nie rozumiem.
piszesz
∫√x2+1dx = ...
potem dzialania jakies
i na koncu Ci wychodzi ze to sie rowna czemus odjac calka poczatkowa, czyli wgl jej nie
policzylismy.
4 sty 17:15
Jack: cos mnie wylogowalo.
4 sty 17:16
Adamm: lol, akurat to jak zrobił Benny jest bardzo proste i pomysłowe, wystarczy dodać
całkę po prawej stronami i podzielić przez 2
4 sty 17:19
Benny: Adamm zapomniałem dopisać, ale myślę, że
Jack poradziłby sobie z każdym z przypadków
lol to komentarz do mnie?
Nie dopisałem to końca, bo sądziłem, że nie ma sensu.
| | 1 | | x2 | |
∫√1+x2dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | √1+x2 | | √1+x2 | |
∫
√1+x2dx=ln|x+
√1+x2|+x
√x2+1−∫
√1+x2dx+C
2∫
√1+x2dx=ln|x+
√1+x2|+x
√x2+1+C
| | 1 | | x | |
∫√1+x2dx= |
| ln|x+√1+x2|+ |
| √x2+1+C1 |
| | 2 | | 2 | |
4 sty 17:22
Jack: 2 pytania
| | 1 | |
1. ∫ |
| dx = ln|x+√x2+1|+C <−−skad to wiadomo? |
| | √1+x2 | |
| | x | |
2. ∫x |
| dx jak rozumiem to przez czesci? tylko jak |
| | √x2+1 | |
4 sty 17:23
Benny: 1. Ktoś kiedyś mi powiedział, że całkę można znaleźć w tablicach. Ja natomiast już ją pamiętam,
bo wyprowadzenie jest łatwe jeśli podstawimy x=sinhz.
2.∫x(√x2+1)'dx
4 sty 17:24
Jack: 1. a mozna jakos bez hiperoblicznych ?
4 sty 17:27
Jack: teraz to juz kompletnie sie pogubilem...
4 sty 17:28
Adamm: można trygonometryczną ale nie jest wcale łatwiej
można podstawienie Eulera użyć
4 sty 17:29
Jack: e to nie ma co na okolo liczyc.
4 sty 17:31
lol:
wlasnie dlatego sadze ze jest szybciej :
∫
√x2+1dx
x = (t − 1/t) * 1/2
dx = 1/2(1 + 1/t
2) dt
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫√1/4[(t−1/t)2+4]*1/2(1+1/t2)dt = |
| ∫(t+ |
| )(1+ |
| ) dt= |
| | 4 | | t | | t2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| t2 + 2ln|t| − |
| t−2) + C = |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
t =
√x2−1 + x
podstawiam i koniec.
4 sty 18:22
Mariusz:
Pierwsze podstawienie Eulera nie będzie wymagało dużo obliczeń w tej całce
a po skorzystaniu z liniowości dostaniemy całkę z potęgi
4 sty 21:22
Jack: w całce nie, ale w podstawieniu duzo wiecej obliczen niz sama calka innym sposobem
4 sty 21:23
Mariusz:
Jak nie chce ci się stale liczyć to możesz zapamiętać
Dla I podstawienia
| | t2−c | | √at2+bt+√ac | |
∫R(x,√ax2+bx+c)dx=∫R( |
| , |
| ) |
| | 2√at+b | | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
*2* |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
Dla III podstawienia
| | aμ−λt2 | | (μ−λ)t | | t | |
∫R(x,√a(x−λ)(x−μ))dx=∫R( |
| ,a |
| )*2a(μ−λ)* |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
Powyższe dwa podstawienia wystarczą bo jeśli a>0 to możemy użyć pierwszego
podstawienia jeżeli natomiast a<0 to możemy założyć że b
2−4ac>0 w przeciwnym przypadku
trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby wartości ujemne bądź byłby
pełnym kwadratem ale wtedy pierwiastek można zamienić na wartość bezwzględną
5 sty 08:51
Mariusz:
Podstawienie Eulera ma jeszcze tę zaletę że pozwala wymyślić tzw podstawienia uniwersalne na
całki z funkcji trygonometrycznych np
Korzystając z pierwszego podstawienia Eulera otrzymujesz
sec(x)=t−tan(x)
które jest tzw podstawieniem uniwersalnym wystarczy tylko zapisać funkcję trygonometryczną
z użyciem funkcji sec(x) oraz tan(x)
Korzystając z trzeciego podstawienia Eulera otrzymujesz
cos(x)=(1−sin(x))t
które jest tym samym podstawieniem co powyżej tyle że wyrażonym za pomocą
funkcji cos(x) oraz sin(x)
5 sty 19:57