całeczki
Kuba: Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi pomóc z tą całką?
∫√−x2 − 2x +1 dx
4 sty 13:14
Jerzy:
= ∫
√2 − (x+1)2dx , t = x + 1
| | t | | t | |
= ∫√(√2)2 − t2dt = |
| √2 − t2 + arcsin |
| + C |
| | 2 | | √2 | |
4 sty 13:25
Kuba: Właśnie wpadłem na ten sam pomysł, mam pewność że jest dobry

. Dziękuje
4 sty 13:27
Mariusz:
Proponuję całkować przez części
Podstawienie Eulera II oraz III tutaj da tylko tyle że będziesz miał całkę z funkcji wymiernej
4 sty 13:28
Kuba: A mógłbym zobaczyć jak to będzie wyglądało z tym Eulerem?
4 sty 13:40
Jack: Jerzy
skad tak od razu wynik ? : o
4 sty 13:55
Jerzy:
Całka tablicowa.
4 sty 13:55
jc: Jerzy, jak ktoś ma tablice Ryżyka, Grajnsztajna, to każda całka będzie tablicowa.
4 sty 13:57
Jack: to ja nie znam tych tablicowych chyba
4 sty 14:01
Kuba: Teraz zacząłem przez części liczyć, ale wcześniej doszedłem to postaci √1−sin2x po
podstawieniach.
Mam całke z cos2x i licze już ze wzoru cos2x = cosx − sinx. W dobrą stronę z tym szedłem?
4 sty 14:04
Kuba: ten wzór to cos2x = cos2x − sin2x *
4 sty 14:05
4 sty 14:11
Kuba: No tak, teraz 1/2 przed całka i rozbijam na dwie całki i potem ze wzorów już. Czyli do tego
momentu mam dobrze?
4 sty 14:12
Jerzy:
Jeśli liczysz: ∫cos2xdx, to tak.
4 sty 14:14
Jack: jak policzyc calke cos2x dx?
4 sty 14:30
Kuba: no właśnie z tego wzoru z 14:11
4 sty 14:32
Kuba: Robisz z tego całka z cos2x (wzór w tablicy) + całka z 1
4 sty 14:32
Jack: kk
dziena
4 sty 14:33
Kuba: | | x2 | |
∫ |
| dx ,kolejna całka z która mam troche problem.. Nie bardzo wiem co |
| | √x2 − x + 1 | |
zrobić z tym mianownikiem
4 sty 14:47
Kuba: licznikiem*
4 sty 14:47
Adamm: możesz użyć podstawienia Eulera, Mariusz ci pewnie za chwilę to przedstawi
4 sty 14:49
Mariusz:
Kuba chcesz Eulera
∫
√−x2 − 2x +1 dx
Tutaj można zastosować trzecie podstawienie Eulera ale nieco wygodniejsze będzie drugie
√−x2−2x+1=xt+1
−x
2−2x+1=x
2t
2+2xt+1
−x
2−2x=x
2t
2+2xt
−x−2=xt
2+2t
xt
2+x=−2t−2
x(t
2+1)=−2t−2
| | −2t2−2t+t2+1 | | −t2−2t+1 | |
xt+1= |
| = |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | −2(t2+1)−2t(−2t−2) | |
dx= |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
4 sty 14:50
Kuba: | | (t + 1/2)2 | |
∫ |
| dt po podstawieniu t = x − 1/2 ale dalej nie wiem |
| | √t2 + 3/4 | |
4 sty 14:50
Mariusz:
Tutaj lepszym pomysłem będzie pierwsze podstawienie Eulera
√x2−x+1=t−x
4 sty 14:52
Kuba: Nie bardzo ''czuje'' tego Eulera, musze poszukać w internecie i zobaczyć co to jest.
4 sty 14:55
Kuba: Czyli w tym przypadku jak wyznacze sobie x i dx względem ''t'' to potem normalnie wstawiam za
x2 dx i za mianownik?
4 sty 15:13
Kuba: | | t2 − 1 | |
Wyszło mi że x = |
| |
| | 2t − 1 | |
| | 2t2 − 2t + 2 | |
dx = |
| dt |
| | 4t2 − 4t + 1 | |
4 sty 15:21
Kuba: Ale nic nie chce się skrócić, albo nie zauważam. Mógłby ktoś rzucić okiem

?
4 sty 15:33
Kuba: Utknąłem troche i nie mam pomysłu
4 sty 16:01