całki
Piekna Gosienka: ∫sin(2x)/√1−cos2(x)dx
4 sty 12:05
Jerzy:
Podstaw 1 − cos2x = t
4 sty 12:07
Jerzy:
Albo nawet od razu: √1 − cos2x = t
4 sty 12:08
jc:
= ∫ 2 (sin x)2 (sin x)' dx = (2/3) sin3 x
dla x ∊ [0, π].
4 sty 12:58
Jack: jc
(sinx)' = cosx
nie czaje twojego zapisu : D
4 sty 13:01
jc: A nie jest tak?
∫ 2 (sin x)2 d sin x = (2/3) (sin x)3
Teraz lepiej? Oczywiście możesz wprowadzić nową literę i napisać y = sin x.
4 sty 13:14
Mariusz:
1−cos2(x)=sin2(x)
Ale po opuszczeniu pierwiastka będzie chyba trzeba wziąć wartość bezwzględną
Stąd ograniczenie przedziału które dał jc
4 sty 13:26
Jack:
| sin(2x) | | 2sinxcosx | |
| = |
| = 2cosx (dla x ∊ <0;π>) |
| √1−cos2x | | sinx | |
∫2cosx dx = 2∫cosx dx = 2sinx + C
?
4 sty 13:35
Jerzy:
@Jack... masz rację.
4 sty 13:37
jc: Jack, oczywiście masz rację, nie zauważyłem dzielenia!
Jenak nadal należy zachować ostrożność związaną ze znakiem sin x.
4 sty 13:39
Jack: wlasciwie (0;π) bo sinx≠0
4 sty 13:40
Jerzy:
podstawić jak napisałem i nie martwić się o nic.
4 sty 13:40
jc: Jerzy, ale ten problem nie znika tylko przenosi się w inne miejsce.
Spotkałem się z tym kilka razy przy całkach oznaczonych.
4 sty 13:43
Jack: jc
z jakiego wzoru skorzystales?
jak mamy ∫ f * g' ?
4 sty 13:43
Jerzy:
Pytasz o całkowanie przez części ?
4 sty 13:46
Jack: no nie jestem pewien : D
pytam o to przeksztalcenie :
| | 2 | |
∫ 2sin2x * (sinx)' = |
| sin3x +C |
| | 3 | |
4 sty 13:49
jc: Nie zrozumiałem.
Tutaj było zwykłe podstawienie: ∫ f(g(x)) g'(x) dx = ∫ f(y) dy, y=g(x),
tylko nie wprowadziłem nowej litery.
4 sty 13:50
Jack: ok, dzieki
4 sty 13:54