Całki
MysteriousCore: Obliczyć całkę:
∫ (x+1)*ln2 (x) dx
I teraz dopiero uczę się tego i nie wiem czy dobrze robię.
= (x+1)*∫ ln2 (x) dx − ∫ ln2 (x) dx
Co o tym myślicie?
4 sty 12:03
Jerzy:
A kto cię uczył wyłączania funkcji przed całkę ?
4 sty 12:11
MysteriousCore: Z tego co kojarzę nazwę to użyłem tutaj całkowania przez części,
4 sty 12:16
Jerzy:
Całkowanie przez części:
∫u*v' = u*v − ∫u'*v
4 sty 12:18
MysteriousCore: no to w takim razie:
u = x+1
u' = 1
v' = ln2 x
v = xln2 x − 2xln x + 2x
I teraz
(x+1)(xln2 x − 2xln x + 2x) − ∫ ln2 x
dobrze rozumiem?
4 sty 12:25
Jerzy:
a skąd masz v ?
4 sty 12:27
MysteriousCore: No doprowadzam pochodną do normalnej funkcji poprzez całkowanie
4 sty 12:35
MysteriousCore: Dobra źle zapisywałem końcówkę już wszystko się wyjaśniło
4 sty 12:38
Jack: no tak, ale
∫ln
2xdx
to nie robi sie w pamieci
4 sty 12:41
jc:
∫ (x+1) (ln x)2 dx = ∫ (x2/2+x) ' (ln x)2 dx =
= (x2/2+x) (ln x)2 − ∫ (x + 2) ln x dx
∫ (x + 2) ln x dx = ∫(x2/2 + 2x)' ln x dx =
(x2/2 + 2x) ln x − ∫ (x/2 + 2) dx = (x2/2 + 2x) ln x − x2/4 − 2x
4 sty 12:43