Proszę obliczyć 6 pierwszych wyrazów ciągu i odgadnąć wzór ogólny
Paweł: Dla ciągu rekurencyjnego a
| | ⎧ | 1 :n=0 | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −2 * an−1 :1 ≤ n ∊ℕ | |
Proszę obliczyć 6 pierwszych wyrazów ciągu i odgadnąć wzór ogólny
Proszę o pomoc
4 sty 11:55
Paweł:
Spróbowałem policzyć wyrazy...
a0=1
a1=−2* a0−1=−2* 1=−2
a2=−2* a1−1=−2* 1=−2
a3=−2* a2−1=−2* (−2)=4
a4=−2* a3−1=−2* (−2)=4
a5=−2* a4−1=−2* 4 = −8
a6=−2* a5−1=−2* 4 = −8
Wyszło dobrze? Aczkolwiek jak odgadnąć wzór ogólny to nie mam pomysłu, pomoże ktoś? plis
4 sty 12:29
jc: Jak Ty to liczysz?
a0 = 1
an = −2 an−1 dla n ≥ 1
n=1, n−1=0
a1 = −2 a1−1 = −2 a0 = −2
n=2, n−1=1
a2 = −2 a1 = (−2)(−2) = 4
itd.
4 sty 12:34
Paweł: W takim razie wzór ogólny an=(−2)n jest poprawny?
6 sty 13:21
Adamm: ciąg jest geometryczny, wiadomo to już z faktu an=−2an−1, mamy q=−2 więc an=(−2)n
6 sty 13:25
Mariusz:
Tutaj ciąg geometryczny wystarczy ale jak będziesz miał inny ciąg zadany rekurencyjnie
to zdefiniuj sobie funkcję
A(x)=∑anxn
6 sty 13:39
Paweł: Dzięki wielkie

Podpowiedziałby ktoś jeszcze jak przeprowadzic dowod indukcyjny?
1. n=0
a
0=(−2)
0=1
2.
a
n+1=(−2)
n+1 
?
Zbytnio ni ewiem co dalej :v probowalem jakos samemu sie nauczyc tej indukcji... ale cos mi nie
idzie
6 sty 15:26
Adamm: 1. a0=1
2. zakładamy że an=(−2)n
3. an+1=−2*an=(−2)n+1
udowodnione na mocy indukcji
6 sty 15:27
Paweł: Dzięki
6 sty 15:47
Paweł: jeszcze wróce do tego zdania

w 3 kroku nie powinno być a
n+1=−2
*a
n−1=(−2)
n+1 ?
7 sty 17:43
Adamm: nie, an=−2an−1 więc an+1=−2an
7 sty 17:44
Paweł: dobra już rozumiem dzięki wielkie
7 sty 17:58