matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki :(
Piekna Gosienka:
∫(x
2
+x+1)
2
dx
4 sty 11:37
Jerzy:
Powymnażaj i masz sumę calek elementarnych.
4 sty 11:49
Piekna Gosienka:
faktycznie dziękuję
4 sty 11:52
Mariusz:
1
3
∫(x
2
+x+1)
2
dx=∫((x+
)
2
+
)
2
dx
2
4
1
√
3
x+
=
t
2
2
√
3
dx=
dt
2
√
3
3
3
∫(
t
2
+
)
2
dt
2
4
4
9
√
3
∫(t
2
+1)
2
dt
32
∫(t
2
+1)
2
dt=t(t
2
+1)
2
−∫t*2(t
2
+1)*2tdt ∫(t
2
+1)
2
dt=t(t
2
+1)
2
−4∫t
2
(t
2
+1)dt
t
3
2
∫(t
2
+1)
2
dt=t(t
2
+1)
2
−4(
(t
2
+1)−
∫t
4
dt)
3
3
4
8
∫(t
2
+1)
2
dt=t(t
2
+1)
2
−
t
3
(t
2
+1)+
t
5
+C
3
15
4 sty 14:39