rozkład zmiennej losowej
justyna: Rzucamy dwoma kostkami i symetryczną monetą, na której znajdują się liczby −1,1.
Zmienna losowa X przyjmuje wartości równe sumie liczby wypadłej na monecie i wartości
bezwzględnej różnicy wyrzuconych oczek. Podać rozkład zmiennej losowej.
Ktoś podpowie coś?: (
4 sty 11:26
Mila:
Wypisz w tabelce wszystkie możliwe wartości bezwzględne różnic w rzucie dwiema kostkami;
0 1 2 3 4 5
1 0 1 2 3 4
2 1 0 1 2 3
3 2 1 0 1 2
4 3 2 1 0 1
5 4 3 2 1 0
=============
Możliwe wyniki:
0 − 6 razy
1 −10 razy
2 −8 razy
3 −6 razy
4 − 4 razy
5 −2 razy
======
teraz dołącz do każdego wynik z rzutu monetą
Dasz radę dalej?
4 sty 16:50
Marta: Mila, tabelkę tą potrafiłam zrobić przed oraz stworzyłam wtedy już rozklad zm. losowej X ale
tylko tych rzutów kostkami. Więc wyglądało to tak: ze dla X=0, p=6/36, dla X=1, p=10/36 i tak
dalej. Dla monety prawdopodobieństwo wyrzucenia −1 oraz 1 wynosi po 1/2. Tyle wiem.
I teraz moje pytanie, gdzie mam dodać to −1 i 1?
Do wyniku tego prawdopodobieństwa że 1/2 wyrzucenie −1, a kolejno 1/2 dla 1? Chyba raczej nie.
Myślę, że tak jak podałaś np. 0−>wyrzucimy 6 razy i kolejno rozbijam
−1+te 0 =−1 lub
gdy wylosuje 1 , czyli 1+0=1, i tak dla możliwych wyników 0−5.
Powstaną nowe wartości od −1 do 6, i teraz mam kolejno dopasować ile razy występuje −1, ile 0
itp? I z tego stworzyć w tabeli rozkład .
Czy idę w dobrą stronę ?
5 sty 14:34
Mila:
|Ω|=2*36=72
Wypiszemy łącznie, jakie mogą być wszystkie możliwe wyniki:
0 1 2 3 4 5 Wartości bezwzględne różnic na kostkach
6x 10x 8x 6x 4x 2x ile razy każdy wynik występuje
===========================
1 2 3 4 5 6 wartość zmiennej losowej , gdy na monecie jest
wartość 1
−1 0 1 2 3 4 wartość zmiennej losowej , gdy na monecie jest
wartość (−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz pisz nową tabelkę:
x
i −1 0 1 2 3 4 5 6
| | 1 | |
pi |
| ................. |
| | 12 | |
dokończ
5 sty 15:11
Marta: Super, czyli jednak dobrze miałam! Dziękuję Tobie bardzo za rozjaśnienie tego bardziej. To
prawdpoodobieństwo nie daje mi spać po nocach, nie wiem nigdy jak za dany problem sie zabrać.
5 sty 17:17
Mila:
5 sty 17:42