Oblicz pochodną
NG: y'=((1+x)sinx)'=(esinxln(1+x))'=esinxln(1+x)*(sinln(1+x))'=?
Dalej już robię źle...
4 sty 11:24
Benny: | | sinx | |
=(1+x)sinx*(cosxln(1+x)+ |
| ) |
| | 1+x | |
4 sty 11:28
NG: nie rozumiem rozkładu który jest w nawiasie
4 sty 11:33
Jerzy:
Pochodna iloczynu.
4 sty 11:34
NG: Nie potrafię tego dobrze rozpisać. Nie wiem jak mam z tego zrobić pochodną iloczynu. Skąd się
wzięło tam cosx ?
4 sty 11:39
NG: Jezuuu , sama błąd zrobiłam przy przepisywani... Dzieki
4 sty 11:42
NG:
4 sty 17:22
Benny: Coś nadal jest niejasne?
4 sty 17:27
Adamm: pokaże sposób na pochodną wyrażenia f(x)
g(x) przy założeniu że f(x)>0
f(x)
g(x)=e
ln(f(x))g(x)
(e
ln(f(x))g(x))' = e
ln(f(x))g(x)*(ln(f(x))g(x))' ze wzoru na pochodną złożoną
e
ln(f(x))g(x)*(ln(f(x))g(x))' = f(x)
g(x)(ln(f(x))g'(x)+(ln(f(x)))'g(x)) =
| | f'(x) | |
= f(x)g(x)(ln(f(x))g'(x)+ |
| g(x)) |
| | f(x) | |
4 sty 17:33