Zbadać monotoniczność funkcji
MarleneDietrich: Należy zbadać monotoniczność funkcji:
f(x) = 2x2 +x , x∊ <−4 ; −1/4>
rozbiłam sobie , po obliczeniach wyszło mi
1) h(x) = 2− 2/x+1
Co dalej muszę zrobić ?
4 sty 10:06
Jerzy:
A co sobie rozbiłaś ?
4 sty 10:07
MarleneDietrich: sorki , nie ten przykład przepisałam xd
powinno być tak
h(x) = 2x/ x+1 , x∊(−1;∞)
i wyszło mi
h(x)= 2 − 2/x+1
tylko nie umiem określić monotoniczności ;c
4 sty 10:12
Jerzy:
A co Ci to wyszło ?
4 sty 10:16
MarleneDietrich: właśnie nic bo nie potrafię określić monotoniczności ;c
4 sty 10:18
Jerzy:
Musimy zacząć od pochodnej, policz pochodną tej funkcji.
4 sty 10:19
MarleneDietrich: h'(x) = 2/(x+1)2
4 sty 10:25
Jerzy:
Dokładnie tak...teraz jaki znak ma ta pochodna w podanym przedziale ?
4 sty 10:26
MarleneDietrich: Można sobie podstawiać liczby z przedziału ?
Bo jeśli można to wyszło mi że funkcja w tym przedziale jest malejąca
4 sty 10:29
Jerzy:
Pytam o znak pochodnej .... licznik masz stale dotatni, a mianownik ?
4 sty 10:31
MarleneDietrich: też dodatni
4 sty 10:32
Jerzy:
Czyli jaki znak ma pochodna ?
4 sty 10:35
MarleneDietrich: +
4 sty 10:36
Jerzy:
A jeśli pochodna jest dodatnia, to funkcja jest .....?
4 sty 10:36
MarleneDietrich: +
4 sty 10:43
Jerzy:
ROSNĄCA !
4 sty 10:44
MarleneDietrich: a tak spytam z ciekawości . Otóż wrzuciłam w Wolfram Alpha tę funkcje i pokazuje mi że w
przedziale tym
jest malejąca . Dlaczego ?
4 sty 10:46
Jerzy:

Tutaj masz wykres tej funkcji , w przedziale: (−1,+
∞) jest rosnąca.
4 sty 10:48
MarleneDietrich: tak czy owak , dziękuję za wielokrotną pomoc i mam nadzieję , że uda się zaliczyć kolosa
4 sty 10:55
MarleneDietrich: 3x +2 to będzie rosnąca ?
4 sty 11:05
5-latek: f(x)= 3x+2 jest funkcja rosnaca bo a >1 u nas a=3
4 sty 12:21
Jerzy:
A ile wynosi pochodna tej funkcji ?
4 sty 12:24