matematykaszkolna.pl
Obliczyc calki nieoznaczone samodzielnie dobierajac metode calkowania Nelka: 1) ∫ arc sin x dx 2) ∫ x/1−x dx 3) ∫ 1/(sin x +cos x) dx
4 sty 09:58
jc: Miało być samodzielnie emotka (1) przez części (2) przekształć tak, aby było widać (3) masz wiele dróg, próbuj
4 sty 10:13
Nelka: Tylko ze to pilne a ja nie umiem tego zrobić ...
4 sty 10:17
Jerzy: Kolokwium ?
4 sty 10:19
Nelka: Nie, ale moja kolej przy tablicy na ocene xD
4 sty 10:21
Jerzy: 1) v' = 1 u = arcsinx
 1 
v = x u' =

 1−x2 
 x 
... = xarcsix − ∫

dx ... i teraz podstawienie: 1 − x2 = t2
 1−x2 
 −t 
.... = xarcsinx − ∫

dt = xarcsinx + t = xarcsinx + 1 −x2 + C
 t 
4 sty 10:30
Nelka: Dziękuję emotka
4 sty 10:40
Nelka: A reszte przykładów ktos pomoglby rozwiazac?
4 sty 10:55
Jerzy: 2)
 1 
u = x v' =

 1−x 
u'= 1 v = −21−x .... i działaj.
4 sty 10:58
Nelka: A konkretniej to jak to dalej zrobic?
4 sty 11:00
Jerzy: Przez części.
4 sty 11:03
Nelka: Dziekuje emotka
4 sty 11:08
Nelka: Potrzebuje jeszcze 3 przyklad caly i wyjaśniony bo dla mnie jest najtrudniejszy
4 sty 11:09
Jerzy: Albo zastosuj podstawienie uniwersalne, albo skorzystaj z: sinx + cosx = 2sin(π/4 + x)
4 sty 11:15
Nelka: A moglbys to rozpisac bardziej, dokladniej? Bo w ogole nie potrafie jej rozwiacac. Bylabym wdzieczna jakbys zrobil krok po kroku i to dosyc szybko, bardzo mi zalezy...
4 sty 11:18
Nelka: ∫ 1/(sin x +cos x) dx= ∫(sin x +cos x) 1 dx=.... podstawienie t=sin x, dt=(sin x)' dx=cos x dx...= ∫t1 dt=∫1/t dt=ln |t|+c = ln|sin x|+c Czy to jest dobrze zrobione?
4 sty 11:32
jc:
 x 1 − (1−x) 
(2) ∫

dx = ∫

dx
 1−x 1−x 
= ∫[ (1−x)−1/2 − (1−x)1/2 ] dx = − 2(1−x)1/2 + (2/3) (1−x)3/2
4 sty 11:34
Nelka: A 3przyklad tez moglbys zrobic? Albo sprawdzic czy dobrze zrobilam?
4 sty 11:35
Nelka: Jesli ten 3 przyklad jest zle to prosze o poprawe i wytlumaczenie
4 sty 11:41
Nelka: Pilnie potrzebuje...
4 sty 11:45
Jerzy: 3) A = (π/4 + x)
 1 
Pomijam

 2 
 1 1 1 1 1 

dx =


dx =


dx
 sinA 2 sin(A/2)cos(A/2) 2 cos2(A/2)*tg(A/2) 
 1 
podstawienie: tg(A/2) = t , dt =

 2cos2(A/2) 
 dt 
.... = ∫

= ln|t| = ln|tg(A/2)|
 t 
 1 1 1 1 
ostatecznie: ∫

dx =


=

lnItg(x/2 + π/8)
 sinx + cosx 2 sin(π/4 + x) 2 
+ C
4 sty 11:46
Nelka: Ale skad sie bierze to A?
4 sty 11:48
Jerzy: Dla prostoty zapisu zastąpiłem (π/4 + x) literą A.
4 sty 11:49
Nelka: A skad wiadomo ze sinx + cosx = √2sin(π/4 + x) 4 ?
4 sty 11:50
Jerzy: To gotowy wzór, ale mozna go wyprowadzić ze wzoru: sinx + cosx = sinx + sin(π/2 − x)
4 sty 11:53
Nelka: Dziekuje emotka
4 sty 11:55
Benny: Można spróbować też tak
 dx dx dt 

=∫

=|tgx=t, dx=

|=
 sinx+cosx tgx+1 1+t2 
 1 1 1 dt 1 1−t 
=∫

*

dt=


+


dt
 t+1 t2+1 2 t+1 2 t2+1 
4 sty 11:55
Benny: No i zgubiłem jeszcze cosinusa, do kosza z tym
4 sty 11:58
Jerzy: Mozna też tak:
 dt 
t = cosx , dt = −sinxdx . dx =

 −sinx 
 dt 1 dt dt 1 cosx − 1 
... − ∫

=

(∫

− ∫

) =

ln|

| +
 t2 − 1 2 t−1 t+1 2 cosx + 1 
C
4 sty 12:05
Jack: 2)
 x 

dx
 1−x 
dlaczego nie mozna zrobic podstawieniem ? t = 1−x t2 = 1 − x 2tdt = −dx −2tdt = dx
 1−t2 
= −2∫

tdt = −2∫ (1−t2)dt
 t 
?
4 sty 12:18
Jerzy: Kto powiedział,że nie można ? .... ale źle przekształciłeś.
4 sty 12:22
Jerzy: A nie dobrze ... nie zauważyłem t po ułamku emotka
4 sty 12:23
Jack: bo mi wychodzi zly wynik : D
4 sty 12:25
jc: Jack, można podstawiać, choć w tak prostych przypadkach to nie ma sensu. Podstawienia zalecam przy granicach x → −, x = −u, u→ x →3, x = 3+u, u→0 i wielu innych miejscach, aby nie rozpraszać się nieistotnymi szczegółami.
4 sty 12:29
Jack: podstawienie jest prostsze, szczegolnie, jak widze, ze przez czesci to musimy znac calke z
1 

bo Jerzy to od razu napisal jej wynik. Ja to bym musial podstawieniem
1−x 
policzyc zatem przez czesci + podstawienie, to chyba szybciej jedno podstawienie ?
4 sty 12:32
Jerzy:
 1 
Fakt,że całkę z

policzyłem w pamięci emotka
 1−x 
4 sty 12:35
jc: Jack, znasz wzór na ∫xa dx ? przecież to jest właśnie to, tylko zamiast x jet 1−x. a=−1/2.
4 sty 12:37
jc: Jerzy, a jak można inaczej? przecież odwołujemy się do podstawowego wzoru.
4 sty 12:38
Jack: no ale to tak nie dziala, bo z tego by wynikalo, ze jak bym mial
1 

to bym mogl to po prostu zamienic na
x4−x2−3x+1 
(x4−x2−3x+1)−1/2 i ze wzoru, a to wcale tak nie jest
4 sty 12:38
jc: Jack, uczyłeś się wcześniej różniczkowania. Tu mamy linową zależność: y=ax+b. W Twoim przykładzie zależność jest bardziej złożona. A tu masz prosty przykład ∫ cos(7x+3) dx = (1/7) sin(7x+3) Oczywiście możesz podstawiać y = 7x+3, tylko po co? Jednak, gdybyś miał coś takiego ∫(7x+3)3 cos(7x+3) e7x+3 dx polecałbym jak najbardziej wprowadzenie nowej zmiennej.
4 sty 12:50
Jack: ja rozumiem, ze to mozna odgadnac, tak samo jak
 x 

dx = x2+1 + C bo to wynika z pochodnej pierwiastka, jednak, czasem naprawde
 x2+1 
latwiej podstawic.
4 sty 12:55
jc: Decyzja, co pisać, a czego nie pisać zależy od nas. Czasem lepiej pisać więcej (ale więcej miejsc do pomyłki), czasem lepiej pisać mniej. (x3+5x2+7x+4) ' = (x3) ' + (5x2)' + ... Nikomu nie poleciłbym przepisywania. [x3 /(1+x2) + arctg (1+ ex) + ln(1+ex) ] ' = ... Proponowałbym każdy wyraz różniczkować osobno.
4 sty 13:32