Obliczyc calki nieoznaczone samodzielnie dobierajac metode calkowania
Nelka: 1) ∫ arc sin x dx
2) ∫ x/√1−x dx
3) ∫ 1/(sin x +cos x) dx
4 sty 09:58
jc: Miało być samodzielnie

(1) przez części
(2) przekształć tak, aby było widać
(3) masz wiele dróg, próbuj
4 sty 10:13
Nelka: Tylko ze to pilne a ja nie umiem tego zrobić ...
4 sty 10:17
Jerzy:
Kolokwium ?
4 sty 10:19
Nelka: Nie, ale moja kolej przy tablicy na ocene xD
4 sty 10:21
Jerzy:
1)
v' = 1 u = arcsinx
| | x | |
... = xarcsix − ∫ |
| dx ... i teraz podstawienie: 1 − x2 = t2 |
| | √1−x2 | |
| | −t | |
.... = xarcsinx − ∫ |
| dt = xarcsinx + t = xarcsinx + √1 −x2 + C |
| | t | |
4 sty 10:30
Nelka: Dziękuję
4 sty 10:40
Nelka: A reszte przykładów ktos pomoglby rozwiazac?
4 sty 10:55
Jerzy:
2)
u'= 1 v = −2
√1−x
.... i działaj.
4 sty 10:58
Nelka: A konkretniej to jak to dalej zrobic?
4 sty 11:00
Jerzy:
Przez części.
4 sty 11:03
Nelka: Dziekuje
4 sty 11:08
Nelka: Potrzebuje jeszcze 3 przyklad caly i wyjaśniony bo dla mnie jest najtrudniejszy
4 sty 11:09
Jerzy:
Albo zastosuj podstawienie uniwersalne, albo skorzystaj z: sinx + cosx = √2sin(π/4 + x)
4 sty 11:15
Nelka: A moglbys to rozpisac bardziej, dokladniej? Bo w ogole nie potrafie jej rozwiacac. Bylabym
wdzieczna jakbys zrobil krok po kroku i to dosyc szybko, bardzo mi zalezy...
4 sty 11:18
Nelka: ∫ 1/(sin x +cos x) dx= ∫(sin x +cos x) −1 dx=.... podstawienie t=sin x, dt=(sin x)' dx=cos x
dx...= ∫t−1 dt=∫1/t dt=ln |t|+c = ln|sin x|+c
Czy to jest dobrze zrobione?
4 sty 11:32
jc:
| | x | | 1 − (1−x) | |
(2) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | √1−x | | √1−x | |
= ∫[ (1−x)
−1/2 − (1−x)
1/2 ] dx = − 2(1−x)
1/2 + (2/3) (1−x)
3/2
4 sty 11:34
Nelka: A 3przyklad tez moglbys zrobic? Albo sprawdzic czy dobrze zrobilam?
4 sty 11:35
Nelka: Jesli ten 3 przyklad jest zle to prosze o poprawe i wytlumaczenie
4 sty 11:41
Nelka: Pilnie potrzebuje...
4 sty 11:45
Jerzy:
3)
A = (π/4 + x)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | sinA | | 2 | | sin(A/2)cos(A/2) | | 2 | | cos2(A/2)*tg(A/2) | |
| | 1 | |
podstawienie: tg(A/2) = t , dt = |
| |
| | 2cos2(A/2) | |
| | dt | |
.... = ∫ |
| = ln|t| = ln|tg(A/2)| |
| | t | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ostatecznie: ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| lnItg(x/2 + π/8) |
| | sinx + cosx | | √2 | | sin(π/4 + x) | | √2 | |
+ C
4 sty 11:46
Nelka: Ale skad sie bierze to A?
4 sty 11:48
Jerzy:
Dla prostoty zapisu zastąpiłem (π/4 + x) literą A.
4 sty 11:49
Nelka: A skad wiadomo ze sinx + cosx = √2sin(π/4 + x)
4 ?
4 sty 11:50
Jerzy:
To gotowy wzór, ale mozna go wyprowadzić ze wzoru: sinx + cosx = sinx + sin(π/2 − x)
4 sty 11:53
Nelka: Dziekuje
4 sty 11:55
Benny: Można spróbować też tak
| | dx | | dx | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| =|tgx=t, dx= |
| |= |
| | sinx+cosx | | tgx+1 | | 1+t2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | dt | | 1 | | 1−t | |
=∫ |
| * |
| dt= |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| dt |
| | t+1 | | t2+1 | | 2 | | t+1 | | 2 | | t2+1 | |
4 sty 11:55
Benny: No i zgubiłem jeszcze cosinusa, do kosza z tym
4 sty 11:58
Jerzy:
Mozna też tak:
| | dt | |
t = cosx , dt = −sinxdx . dx = |
| |
| | −sinx | |
| | dt | | 1 | | dt | | dt | | 1 | | cosx − 1 | |
... − ∫ |
| = |
| (∫ |
| − ∫ |
| ) = |
| ln| |
| | + |
| | t2 − 1 | | 2 | | t−1 | | t+1 | | 2 | | cosx + 1 | |
C
4 sty 12:05
Jack:
2)
dlaczego nie mozna zrobic podstawieniem ?
t =
√1−x
t
2 = 1 − x
2tdt = −dx
−2tdt = dx
| | 1−t2 | |
= −2∫ |
| tdt = −2∫ (1−t2)dt |
| | t | |
?
4 sty 12:18
Jerzy:
Kto powiedział,że nie można ? .... ale źle przekształciłeś.
4 sty 12:22
Jerzy:
A nie dobrze ... nie zauważyłem t po ułamku
4 sty 12:23
Jack: bo mi wychodzi zly wynik : D
4 sty 12:25
jc: Jack, można podstawiać, choć w tak prostych przypadkach to nie ma sensu.
Podstawienia zalecam przy granicach
x → −∞, x = −u, u→∞
x →3, x = 3+u, u→0
i wielu innych miejscach, aby nie rozpraszać się nieistotnymi szczegółami.
4 sty 12:29
Jack: podstawienie jest prostsze, szczegolnie, jak widze, ze przez czesci to musimy znac calke z
| 1 | |
| bo Jerzy to od razu napisal jej wynik. Ja to bym musial podstawieniem |
| √1−x | |
policzyc
zatem przez czesci + podstawienie, to chyba szybciej jedno podstawienie ?
4 sty 12:32
Jerzy:
| | 1 | |
Fakt,że całkę z |
| policzyłem w pamięci  |
| | √1−x | |
4 sty 12:35
jc: Jack, znasz wzór na ∫xa dx ? przecież to jest właśnie to, tylko zamiast x jet 1−x. a=−1/2.
4 sty 12:37
jc: Jerzy, a jak można inaczej? przecież odwołujemy się do podstawowego wzoru.
4 sty 12:38
Jack: no ale to tak nie dziala, bo z tego by wynikalo, ze jak bym mial
| 1 | |
| to bym mogl to po prostu zamienic na |
| √x4−x2−3x+1 | |
(x
4−x
2−3x+1)
−1/2 i ze wzoru, a to wcale tak nie jest
4 sty 12:38
jc: Jack, uczyłeś się wcześniej różniczkowania. Tu mamy linową zależność: y=ax+b.
W Twoim przykładzie zależność jest bardziej złożona.
A tu masz prosty przykład
∫ cos(7x+3) dx = (1/7) sin(7x+3)
Oczywiście możesz podstawiać y = 7x+3, tylko po co?
Jednak, gdybyś miał coś takiego ∫(7x+3)3 cos(7x+3) e7x+3 dx
polecałbym jak najbardziej wprowadzenie nowej zmiennej.
4 sty 12:50
Jack: ja rozumiem, ze to mozna odgadnac, tak samo jak
| | x | |
∫ |
| dx = √x2+1 + C bo to wynika z pochodnej pierwiastka, jednak, czasem naprawde |
| | √x2+1 | |
latwiej podstawic.
4 sty 12:55
jc: Decyzja, co pisać, a czego nie pisać zależy od nas. Czasem lepiej pisać więcej
(ale więcej miejsc do pomyłki), czasem lepiej pisać mniej.
(x3+5x2+7x+4) ' = (x3) ' + (5x2)' + ...
Nikomu nie poleciłbym przepisywania.
[x3 /(1+x2) + arctg (1+ ex) + ln(1+ex) ] ' = ...
Proponowałbym każdy wyraz różniczkować osobno.
4 sty 13:32