Wykazac, ze liczba 3 jest granica
Andre: Hej,
da sie wykazac, ze liczba 3 jest granica ciagu an = (9n+1)/(3n+1)
4 sty 07:00
Andre: To moze, ktos mnie poprawi po prostu. Ja mysle tak. Jesli funkcja ma granice to jest nia
miejsce zerowe funkcji, czyli w tym wypadku bedzie x= − 1/3 .
Jesli probujemy liczyc granice z x→3 uzyskujemy 2,8, a asymbtota jest w x= −1/3 a co za tym
idzie x→3 nie jest granica ciagu an
4 sty 07:51
Jerzy:
Granice ciągu badamy w nieskończoności.
| | 9n + 1 | | 9 +1/n | | 9 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = [ |
| ] = 3 |
| | 3n +1 | | 3 +1/n | | 3 | |
4 sty 08:29
Andre: A to jakos da sie rozroznic po tresci? Czy ogolnie, zeby bylo prosciej w takim wypadku
sprawdzic wszystkie mozliwe granice?
4 sty 08:31
Jerzy:
Trochę mylisz pojecie granicy ciągu i granicy funkcji.
Dla funkcji badamy granice w +/− ∞ , a także w punktach nieokreśloności ( asymptoty pionowe)
Miejsce zerowe nie jest granicą funkcji !
Dla ciągów badamy ich granicę w +∞.
4 sty 08:38
Andre: Wiem, wiem, ale w miejscach zerowych mozna sie spodziewac granicy z tego co pamietam

, troche
mi sie pozapominalo teorii, dziekuje bardzo za szybka odpowiedz

!
4 sty 08:42
Jerzy:
Nie w miejscach zerowych, tylko w punktach nieokreśloności
( np. w miejscach zerowych mianownika)
4 sty 08:44
Andre: a w przypadku kiedy mamy policzyc zb war log10 sin x ? tez musze policzyc granice tylko w
jaki sposob?
granice przy x→0 i x→1 z sinx?
4 sty 09:08
Janek191:
sin x > 0 ⇒ x ∊ ( 0 + 2π k, π + 2π k)
4 sty 09:11
Jerzy:
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jaki wartości przyjmuje sinx.
4 sty 09:17
Andre: no wlasnie w tym wypadku sinus moze byc tylko z przedzialu (0,1), dlatego szukalbym w 0 i 1
granic
4 sty 09:32
Jerzy:
Jeśli x → 0 , to sinx → 0 i log(sinx) → − ∞
Jeśli x → π/2 , to sinx → 1 i log(sinx) → 0
Zatem: Zw = (−∞;1]
4 sty 09:37
Andre: dlaczego jesli sinx → 0 to log → −∞ ? skad sie to bierze?
4 sty 09:45
Jerzy:
f(x) = log x , dokąd zmierza wrtość f(x) , gdy x → 0 ?
4 sty 09:52
Andre: do 1?
4 sty 10:43
Jerzy:
Popatrz na wykres funkcji f(x) = log x
4 sty 10:49
Andre: a no ok widze
4 sty 11:07