zmienna losowa X
poległy: Z pęku n kluczy wybierany jest jeden i pasowany do zamka. Klucz, który nie pasuje jest
odkładany,
a z pozostałych jest losowany kolejny klucz. Wartością zmiennej losowej X jest numer tej próby,
w której klucz pasuje do zamka.Wiadomo, że tylko jeden klucz otwiera zamek. Wyznaczyć rozkład
X.
Czy chodzi tu o schemat Bernoullego? Jeżeli nie, to proszę o podpowiedz.
4 sty 00:16
g: To nie schemat Bernouliego bo każda kolejna próba jest robiona w innych warunkach.
P[X=1] = 1/n
P[X=2] = (n−1)/n * 1/(n−1) = 1/n
P[X=3] = (n−1)/n * (n−2)/(n−1) * 1/(n−2) = 1/n
.....
P[X=n] = 1/n
Wyszedł rozkład równomierny.
4 sty 13:17
Marta: No faktycznie, B. to tylko do takich samych warunków

A możesz jeszcze powiedzieć, dlaczego
jest dla X=2 " (n−1)/n ". Rozumiem, że losujemy kolejny klucz ze zbioru pomniejszonego o jeden
czyli 1/(n−1), ale skąd się pierwsza część wzięła?
5 sty 17:09