jak to obliczyć ?
marta r.:

zadanie:
Dokończ zdanie tak, aby otrzymać zdanie prawdziwe:
Długość odcinka a jest równa ......
a) 30
b) 24
c) 22
d) 18
3 sty 23:48
Janek191:
a = 22
3 sty 23:54
marta r.: ALE JAK TO OBLICZYĆ ?
3 sty 23:55
marta r.: SKĄD TO WIADOMO ?
3 sty 23:55
Mila:
x=10
2−6
2=8
3*(8+a)=5*18
a=22
3 sty 23:55
Janek191:

8
3 sty 23:58
marta r.: DZIĘKI OGROMNE !
W KOŃCU ZAŁAPAŁYŚMY
3 sty 23:59
5-latek:

czy Δ ABC jet podobny do Δ ADE?
3 sty 23:59
marta r.: Tak − bo ma takie same kąty

−> stosuje się więc proporcje przyprostokątnej do
przeciwprostokątnej
4 sty 00:07
Mila:
Przyprostokątnej leżącej naprzeciw kąta A do przeciwprostokątnej, patrz rysunek 23:59.
Dobranoc
4 sty 00:09