Rozwiąż równanie i nierówność z wartością bezwzgledną
MK: a) |6−|2x−5||=7 b)|4x+3|≥7
3 sty 23:30
Janek191:
a)
I 6 − I 2 x − 5 I I = 7
6 − I 2 x − 5 I = − 7 lub 6 − I 2 x − 5 I = 7
13 = I 2 x − 5 I lub − 2 I 2 x − 5 I = 1 − sprzeczność
2x − 5 = − 13 lub 2 x − 5 = 13
2 x = − 8 lub 2 x = 18
x = − 4 lub x = 9
====================
4 sty 00:22
Janek191:
b)
I 4 x + 3 I ≥ 7
4 x + 3 ≤ − 7 lub 4 x + 3 ≥ 7
4 x ≤ − 10 lub 4 x ≥ 4
x ≤ −2,5 lub x ≥ 1
x ∊ ( −∞ , −2,5 > ∪ < 1, +∞ )
=======================
4 sty 00:27