Wyznaczyc otwarte przedzialy zbieżności szeregów potęgowych
studentka1:
3 sty 22:01
Adamm: | | xn+1 | 2n(n+1) | | x | |
limn→∞ | |
|
| | = | |
| | |
| | 2n+1(n+2) | xn | | 2 | |
| | x | |
zbieżny dla | |
| |<1 ⇔ |x|<2 |
| | 2 | |
3 sty 22:29
studentka1: czy można krok po kroku
3 sty 22:32
Adamm: czego nie rozumiesz?
3 sty 22:33
studentka1: dobra jednak rozumiem, już ogarnęłam jedną rzecz, dzięki
3 sty 22:35
Kamil: @Adamm studentka po prostu się wstydzi, czy mógłbyś opisać ten przykład krok po kroku,
a reszte zrobimy już sami? Mamy ich masę na jutrzejsze ćwiczenia, a z wykładu nie rozumiemy nic
3 sty 22:39
Kamil: Rozumiemy, że tam poskracałeś, lecz nie wiemy tak naprawdę co do czego i dlaczego zostało to
tak zrobione
3 sty 22:41
Adamm: zwyczajnie użyłem kryterium d'Alemberta, czego tu można nie rozumieć?
3 sty 22:44
studentka1: a w jaki sposób ci skraca się (n+1) z (n+2)
3 sty 22:46
Kamil: Niestety nigdy nie słyszeliśmy o kryterium d'Alamberta, nie dla wszystkich te rzeczy są
tak oczywiste jak mogłyby się wydawać komuś kto ma to w małym palcu.
No nic, dzięki :c
3 sty 22:47
Adamm: może tak, nie zabierajcie się za szeregi jeśli nie potraficie obliczać granic
3 sty 22:47
studentka1: czemu to jest 1, przecież to nieskończoność przez nieskończoność
3 sty 22:50
Jack:
| | n+1 | | | | | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| = 1 |
| | n+2 | | | | | | 1 | |
n−>
∞
| | 1 | | 1 | |
(poniewaz |
| przy n−>∞ to |
| a to zbiega do zera) |
| | n | | ∞ | |
3 sty 23:02
Kamil: Dzięki Jack

!
3 sty 23:03
studentka1: dobrze, rozumiem
jeszcze mam pytanie o szeregi, jaka jest różnica gdy n=1, a n=0
3 sty 23:03
Jack: ∞
∑ (an) to oznacza ze sumujemy od wyrazy z indeksem 0
n=0
∞
∑ (an) to oznacza ze sumujemy od wyrazy z indeksem 1
n=1
Przykład
∞
∑ (n) = (podstawiamy kolejno za n liczby 0,1,2,3,... bo indeksujemy od zera) = 0 + 1 + 2 +
...
n=0
∞
∑ (n) = (podstawiamy kolejno za n liczby 1,2,3,... bo indeksujemy od jeden) = 1 + 2 + 3+ ...
n=1
3 sty 23:07
studentka1: dzięki
3 sty 23:07
Jack: Dlaczego to jest takie wazne?
| | 1 | |
wezmy sobie szereg |
| (tzw. szereg harmoniczny) |
| | n | |
Liczymy go zawsze od jedynki czyli
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + ... |
| | n | | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
n=1
gdybysmy indeksowali od zera, tzn.
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = |
| + |
| + |
| + ... (to widzimy, ze pierwszy wyraz to |
| ) |
| | n | | 0 | | 1 | | 2 | | 0 | |
n=0
a jak wiesz nie mozna dzielic przez zero, wiec jest to istotne by nie zaczynac zerem)
3 sty 23:10