1 | 1 | 2a√3 | a√3 | |||||
2) |OE|= | h= | * | = | |||||
3 | 3 | 2 | 3 |
OE | ||
cos30o= | ||
h' |
√3 | OE | √3 | a√3 | √3 | |||||
= | ⇔|OE|= | *h'⇔ | = | *h'⇔ | |||||
2 | h' | 2 | 3 | 2 |
2a | ||
h'= | ||
3 |
2a | ||
3)a2+( | )2=36 | |
3 |
18 | ||
a= | ||
√3 |
36 | ||
|AB|= | ||
√13 |
36 | 12 | |||
4)h'= | = | |||
3*√13 | √13 |
1 | 1 | 36 | 12 | 216 | ||||||
PBCS= | *2a*h'= | * | * | = | ||||||
2 | 2 | √13 | √13 | 13 |
(2a)2√3 | 324√3 | |||
PΔABC= | =a2*√3= | |||
4 | 13 |
H | ||
sin30o= | ||
h' |
1 | H | ||
= | |||
2 | h' |
2a | ||
2H= | ||
3 |
a | ||
H= | ||
3 |
18 | 6 | |||
H= | = | |||
3*√3 | √13 |
1 | ||
8) V= | *PΔABC*H oblicz sama | |
3 |
6 | 12 | |||
H2+(2H√3)2=36 ⇒ 13H2=36 ⇒ H= | to hb=2H= | |||
√13 | √13 |
a√3 | 36 | ||
=H√3 ⇒ a=6H= | |||
6 | √13 |
1 | ||
V= | *Pp*H = 3H3√3=..... | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |