trygonometria
maniak matematyczny: Witam wszystkich zainteresowanych w jakims stopniu matematyką mam problem z takim oto zadankiem
proszę o pomoc
Rozwiąż równanie
cos2(2x−π/4)=1
rozpisuje to od postaci różnicy kwadratów
(cos(2x−π/4)−1)(cos(2x−π/4)+1)=0
wychodzi z tego
cos(2x−π/4)= 1 lub cos(2x−π/4)=−1
wychodzą dwa rozwiązania nie wiem dlaczego w odpowiedzi pisze jedno rozwiazanie
wygląda tak jakby jedno rozwiazywali a drugiego nie tylko nie mam pojecia dlaczego
13 sty 20:39
paziówna: jest jedno rozwiązanie, ponieważ wyniki z równań trygonometrycznych zwijasz do jednego nawiasu
− bo tak jest elegancko

(tego zdania była moja nauczycielka od matmy)
a więc
| | π | | π | |
cos(2x − |
| ) = 1 ∨ cos(2x − |
| ) = −1 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
2x − |
| = 2kπ ∨ 2x − |
| = π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 5 | |
2x = 2kπ + |
| ∨ 2x = |
| π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 5 | |
x = |
| + kπ ∨ x = |
| π + kπ gdzie k∊ℤ |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | kπ | |
a to zwijasz do x = |
| + |
| |
| | 8 | | 2 | |
13 sty 23:30