Asymptoty
Oros: CZY TO JEST DOBRZE ?
Wyznacz asymptoty funkcji :
Z dziedziny :
2
x1−x−1≠0
2
x1−x≠1
2
x1−x≠2
0
x≠0
Sprawdzam granicę dla asymptoty pionowej :
| | 1 | |
limx→0−f(x)=[ |
| = −∞ wnioskuję tutaj, że jeżeli licznik potęgi |
| | 2 0− 1−0− | |
przy 2 zbliża się z lewej strony do 0 to rośnie wynik, mianownik w tym przypadku maleje −
ułamek wzrasta, a więc całe wyrażenie f(x) maleje.
lim
x→0+f(x)=+
∞
Stąd udowadniam, że asymptota pionowa znajduje się w x=0(obustronna).
Asymptoty poziome :
| | 1 | |
limx→−∞f(x)=limx→−∞ |
| =limx→−∞U{1}{211{x |
| | 2x1−x−1 | |
| | 1 | |
limx→+∞f(x)=limx→+∞ |
| =limx→+∞U{121{1x |
| | 2u{x{1−x}}−1 | |
Brak asymptoty ukośnej z powodu istnienia asymptoty poziomej.
Czy to zadanie jest rozwiązane poprawnie, jeżeli nie to gdzie popełniono błędy ?
3 sty 21:41
Jack: wyglada ok.
a co sie dzieje dla x = 1?
3 sty 22:00
Oros: Czyżby również się zerowało ?
| | x | |
W momencie |
| ≠0 coś źle zrobiłem ? |
| | 1−x | |
3 sty 22:01
Oros:
3 sty 22:24
Adamm: chodzi o to że x≠1, bo mamy 1−x w mianowniku
3 sty 22:31
Oros: W sumie racja, głupio to pominąłem.
3 sty 23:15