Która z liczb jest większa ?
beti19: Proszę pomóżcie:
Która z liczb jest większa sin170 stopni czy sin 175 stopni i dlaczego

3 sty 21:35
Jack:
sinus w przedziale od 0 do 90o jest rosnacy, natomiast w przedziale
od 90 do 180 jest malejacy, zatem sin170 > sin175
3 sty 21:38
5-latek: sin170= sin(90+80)= cos 80
sin175= cos 85
Tera sie zastanow jak funkcja jest y=cosx czy rosnaca czy malejaca i juz masz odpowiedz na
swoje pytanie
3 sty 21:38
Janek191:
sin 170o > sin 175o bo funkcja sinus jest malejąca w ( 90o, 180o)
3 sty 21:38
Janek191:
3 sty 21:40