1 | 1 | |||
f'(x)=3ln2x* | − | *3x2= | ||
x | x3 |
3ln2x | 3 | 3ln2x−3 | ||||
= | − | = | =0 | |||
x | x | x |
1 | ||
x=e lub x=e−1= | −punkty w których mogą być ekstrema lokalne | |
e |
6lnx*1/x*x−(3ln2x−3)*1 | 6lnx−3ln2x+3 | |||
f''(x)= | = | |||
x2 | x2 |
6lne−3ln2e+3 | 6−3+3 | 6 | ||||
f''(e)= | = | = | >0 − w e jest minimum lokalne | |||
e2 | e2 | e2 |
6lne−1−3ln2(e−1)+3 | −6−3+3 | |||
f''(e−1)= | = | =−6e2<0 − w e−1 jest | ||
e−2 | e−2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |