:(
Julia : wskaż że suma kwadratów trzech kolejcnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 4
13 sty 20:38
Julia : ktoś pomoże ?
13 sty 20:42
bartek: 3 kolejne liczby parzyste to n, n+2,n+4
wiec:
n2+(n+2)2+(n+4)2=4n2+12n+20=4(n2+3n+5)
13 sty 20:44
Julia : a to trzeba teraz obliczyć

czy już zostawić ?
13 sty 20:46
Julia : a z skąd się wzięło 4n2+12n+20
13 sty 20:47
bartek: Każda liczba naturalna pomnożona przez 4 jest podzielna przez 4, a przed nawiasem dało się
wyciągnąć czwórkę wiec to jest dowód
13 sty 20:49
bartek: n2+(n+2)2+(n+4)2=n2+n2+4n+4+n2+8n+16=4n2+12n+20
13 sty 20:51
bartek: zauważ jeszcze że n2+3n+5 nie ma rozwiązań
13 sty 20:53
Julia : aha no już rozumiem

dzięki
13 sty 20:55
dona:
źle
bartek skąd się wzięło 4n
2 
? ( chyba 3n
2 ......
popraw rozwiązanie..
źle zapisałeś kolejne liczby parzyste
zapis jest taki: 2n, 2n+2 , 2n +4
13 sty 21:01
Julia : tylko te 3n2 poprawić ? to wtedy też gdzie jest te 12n musi być też 2
13 sty 21:03
bartek: Tak dona masz racje, Liczbe nalezy zapisac jako 2n aby miec pewnosc ze jest parzysta
13 sty 21:06
Julia : to jak w końcu ma być?
13 sty 21:08
dona:
zapisz tak:
(2n)
2+(2n+2)
2+(2n+4)
2=4n
2+4(n+1)
2+4(n+2)
2=
4 *[n
2+(n+1)
2+(n+2)
2]
czyli podzielne przez
4
bo w iloczynie jest liczba
4
i to wszystko
13 sty 21:09
bartek: chwilka. juz pisze
13 sty 21:09
bartek: kolezanka juz wyjasnila
13 sty 21:10
dona:
13 sty 21:10
Julia : 4 *[n2+(n+1)2+(n+2)2] to trzeba obliczyc
13 sty 21:11
bartek: Nie, nie trzeba bo jak kolezanka napisala w iloczynie jest 4 a wiec jest podzielna przez 4
13 sty 21:12
dona:
nie....... nic już nie trzeba liczyć
bo masz w iloczynie
4 .... więc cała liczba musi być podzielna przez
4
13 sty 21:13
Julia : aham dzięki l)
13 sty 21:13
Julia : mam jeszcze jedno zadanie ale nie wiem jak go dodać hee żeby linkiem było
13 sty 21:14