Dowód
Jack:
Jak udowodnić, że
x ≤ ex−1 ?
3 sty 21:14
g:

ln(x) ≤ x−1
Dla x=1 zachodzi: 1) ln(1) = 1−1, oraz 2) ln'(x) = (x−1)', więc te dwa wykresy są styczne
Druga pochodna ln(x) jest zawsze ujemna, więc ln(x) ≤ x−1.
Funkcja ln(x) jest rosnąca, więc x ≤ e
x−1.
3 sty 21:23
Adamm: ex−1−x=f(x)
f'(x)=ex−1−1
x=1 jest ekstremum tej funkcji, a dokładniej minimum
f(1)=0
stąd f(x)≥0 czyli ex−1≥x
3 sty 21:24
Jack: g
nie rozumiem zapisu ln'(x) = (x−1)'
Adamm
to, ze funkcja ma minimum dla x = 1 swiadczy o tym, ze f(x) ≥ 0?
3 sty 21:30
Jack: a tak ogolnie to dzieki !
3 sty 21:30
Adamm: tak bo jest to minimum globalne
3 sty 21:32
Jack: a, to ze cos jest ekstremum globalnym nie trzeba pokazac, za pomoca granic
w + − ∞ ?
3 sty 21:34
Adamm: funkcja maleje dla x<1 i rośnie dla x>1, to że x=1 jest minimum globalnym jest już oczywiste
3 sty 21:36
Adamm: i oczywiście funkcja jest ciągła
3 sty 21:38
Jack: no dobra, dzieki
3 sty 21:42