matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieznosc szeregu
Smule:
5
n
+
2
*(n+1)!*(n+3)!
∑
(2n − 3)!
jak sprawdzic czy szereg jest zbiezny? wiem, ze z kryterium d'alamberta ale ciezko bedzie o silie, zeby sie skrocily
3 sty 21:01
Jack:
czemu ciezko ?
a
n+1
5
n+3
*(n+2)!(n+4)!
(2n−3)!
=
*
=
a
n
(2n−1)!
5
n+2
*(n+1)!*(n+3)!
5 * (n+2) * (n+4)
=
(2n−2)(2n−1)
3 sty 21:20
Jack:
a
n+1
2
4
5n
2
(1+
)(1+
)
n
n
5
lim
= lim
=
a
n
1
1
4n
2
(1−
)(1−
)
n
2n
4
n−>
∞
3 sty 21:22