wielomiany
Alicjaaa: Podaj przykład wielomianu W(x), który spełnia warunki:
1.st.W(x)=7
2. jedynymi pierwiastkami wielomianu są liczby −1/2,4,3, przy czym 4 to pierwiastek
jednokrotny, −1/2 to pierwiastek dwukrotny,3 to pierwiastek czterokrotny
3. wszystkie współczynniki wielomianu W(x) są całkowite
mój pomysł to : W(x)=(x−3)4(2x+1/2)2 (x−4) proszę o sprawdzenie
3 sty 20:51
5-latek: 2x+0,5=0
2x=−0,5 to x≠0,5
3 sty 20:54
===:
sprawdź sam raz jeszcze
3 sty 20:54
5-latek: x≠−0,5
3 sty 20:55
5-latek: Jak latwo sie pomylic piszac tutaj
3 sty 20:56
Janek191:
W(x) = 4*(x −3)4*( x + 12)2*(x − 4)
3 sty 20:56
Alicjaaa: ahh tak , ja też się pomyliłam...miało być W(x)=(x−3)
4(2x+1)
2 (x−4) ...ale to jest chyba to
samo co Janek191 napisał ...dziękuję za pomoc
3 sty 21:02