Całki metoda przez cześci
likemaster: Witam .Liczę całke metodą przez czesci.Ogólnie rozumiem ale nie wiem jak policzyć całkę z e
3x
(jak mam w pionowych kreskach)bo we wzorach jest to po prostu e + C .Ogólnie nie wiem jak to
liczyć ,jeżeli mógłby ktoś to mi wytłumaczyć
Z góry dziękuję
3 sty 20:43
likemaster: poprawka ma być e do potęgi 3x
3 sty 20:46
3 sty 20:47
likemaster: Adamm czy mógłbyś mi pokładnie wytłumaczyć bo ja się już pogubiłem
3 sty 20:50
Adamm: u=3x, du=3dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫e3xdx= |
| ∫eudu = |
| eu+c = |
| e3x+c |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3 sty 20:57
likemaster: No dobrze już zaczyna coś łapać jeszcze zostało to nieszczęsne 1/3 wiem ,że wynika z dzielenia
ale dlaczego
3 sty 21:06
3 sty 21:08