Kto mi pomoże?
Zeta: Ile sodu potrzeba to uzyskania 40g etanolu sodu?
2C2H5OH+2C2H5ONa+H2↑
MNa=23g
MC=12mol
MH=1g/mol
MC2H5OH=46g/mol
13 sty 20:36
Mateusz: Interpretujemy równanie reakcji molowo widzimy ze z 2 moli etanolu powstaje nam 2 mole
etanolanu sodu no wiec x potrzeba aby otrzymac 40 g przeliczmy to na gramy i mozesz ułożyć
równanie z proporcją i rozwiązać je albo skorzystac z prawa zachowania masy i rozwiązac proste
równanie
13 sty 20:43
ktoś: 2C2H5OH + 2Na → 2C2H50Na + H2 ↑
M C2H50Na = 2*12 + 5*1 + 1*16 + 23 = 68 [g/mol]
2*23 g Na −−−−−−−−−−−−− 2*68 g C2H50Na
x g Na −−−−−−−−−−−−− 40 g C2H50Na
Mnożymy na krzyż:
x=13,5 g Na
13 sty 20:47
Mateusz: I sposób
22g→112g etanolanu sodu
xg→ 40 g
x ≈7,9g
reakcja tworzenia etnolanu sodu bo troche dziwnie ja zapisałas 2C2H5OH + 2Na→2C2H5ONa + H2
13 sty 20:56
Mateusz: E sory wziąłem liczbe atomową sodu zamiast masy atomowej ktoś ma dobry wynik
13 sty 20:57
Mateusz: wszystko przez to ze z pamięci wziąłem nie sprawdziłem w układzie okresowym i pomyliło mi sie z
masą atomową
13 sty 21:03
Zeta: x 2*46
↘↙
2*23 40
13 sty 21:10
Zeta: x*2*46
2*23*40
13 sty 21:11