Monotoniczność i ekstrema funkcji
Michał: f(x) = ex / x2
3 sty 20:35
Janek191:
Na początek oblicz f '(x)
3 sty 20:36
Janek191:
Df = ℛ \ { 0}
3 sty 20:37
Michał: f'(x) = ex*x2−ex*2x / x4 = ex(x2−2x) / x 4
f'(x) = 0 <=> x2−2x = 0 <=> x = 2
?
3 sty 20:45
Janek191:
| | ex* x2 − ex *2 x | | x* ex −2 ex | | ex*(x − 2) | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| = 0 ⇔ x = 2 |
| | x4 | | x3 | | x3 | |
3 sty 21:15
Janek191:

Dla x ∊ ( 0, 2 ) jest f '(x) < 0 − f maleje
Dla x < 0 jest f '(x) > 0 − f rośnie
Dla x > 2 jest f '(x) > 0
Funkcja osiąga minimum lokalne dla x = 2
3 sty 21:19