Funkcje wymierne
smutna maturzystka: Z równania (a +1)xy + y = x − a wyznacz y jako funkcje x. Wyznacz wartość
parametru a dla której zbiorem wartości tej funkcji jest R \ {1}.
3 sty 20:10
Janek191:
( a + 1) x y + y = x − a
[ (a + 1) x + 1 ]*y = x − a
3 sty 20:14
Janek191:
a = 0
3 sty 20:16
piotr: | | x−a | | 1 | |
limx→∞ |
| = |
| |
| | (a+1)x+1 | | a+1 | |
3 sty 20:18
smutna maturzystka: Tylko jak mam wyznaczyć parametr, było Zw = R \ {1}?
3 sty 20:18
Janek191:
Piotr napisał
3 sty 20:19
smutna maturzystka: właśnie widzę, chyba mam spóźniony refleks
3 sty 20:22