poooomocy!!!! nie mogę sobie z tym poradzic :(
kamila: Wykaż tożsamość:
sin2α+sin4α+sin6α=4cosαcos2αsin3α
13 sty 20:35
Sabin:
Zajmijmy się lewą stroną:
wzór: sinα + sinβ = 2sinα+β2cosα−β2
stąd sin2α + sin4α = 2sin6α2cos−2α2 = 2sin3αcos(−α)
ale ponieważ cos(−α)=cosα to mamy 2sin3αcosα
Teraz rozpiszmy sin6α ze wzoru sin2α = 2sinαcosα
wtedy analogicznie dla sin6α, sin6α = 2sin3αcos3α
Lewa strona = 2sin3αcosα + 2sin3αcos3α = 2sin3α(cosα + cos3α)
wzór: cosα + cosβ = 2cosα+β2cosα−β2
stąd: cosα + cos3α = 2cos4α2cos−2α2 = 2cos2αcos(−α)
a to, analogicznie jak wcześniej, równa się 2cos2αcosα.
Podstawiamy i dostajemy, że:
LEWA = 2sin3α*2cos2αcosα = 4cosαcos2αsin3α = PRAWA, co było do okazania.
13 sty 21:52
dona:
za wzorów: sina +sinb= 2sina+b2*cosa −b2
cosa +cosb= 2cosa+b2*cosa −b2
sin2a = 2sina*cosa
cos( −a)= cosa
L=sin2a+sin4a+2sin3a*cos3a= 2sin6a2*cos−2a2 +2sin3a*cos3a=
= 2sin3a *cosa +2sin3a*cos3a= 2sin3a( cosa+cos3a)= 2sin3a*2cos2a*cosa=
= 4cosa*cos2a*sin3a
L=P
13 sty 22:03
dona:
Sabin ..... nie dałeś informacji
"pomagam"
Niepotrzebnie powielamy rozwiązania
13 sty 22:05
Ergo: dona nie wszyscy tak pisza. Moze faktycznie powinni ale to nie obowiazek
13 sty 22:07
dona:
....... ja też nie zawsze piszę taką informację

.np: .ostatnio do Ciebie z równaniem "logarytmicznym"
13 sty 22:14
Sabin:
Fakt, nigdy tak nie robiłem, nieprzyzwyczajony do tego jestem

Aczkolwiek, będąc czepialskim, Ty również nie dałaś znać...
13 sty 22:15
dona:
OK
1 : 1
13 sty 22:16
Ergo: 
ktorym rownaniem logarymticznym
13 sty 22:17
dona:
Hmm ...... pomyśl

( może mi się "pokićkało"
..... no to z prawdopodobieństwem z dwoma urnami U
1 i U
2 ( wczoraj)
teraz to już napewno to było Twoje zadanie

Pozdrawiam
13 sty 22:22
Ergo: Eta?

no tak ale to nie bylo moje zadanie. Ktos to dodal i nie potrafilem pomoc. Intrygowalo mnie to
zadanie wiec temat odswiezalem
13 sty 22:45