Rozwiąż równianie i nierówność z wartością bezwzględną:
MK: a) |−2|3x−1||=5 b)|4x+6|≤10
3 sty 19:58
MK: MK: a) |−2|3x+1||=5 b)|4x+6|≤10
Tak ma być *
3 sty 20:00
Janek191:
a) I − 2 I 3 x − 1 I I = 5
− 2 I 3 x − 1 I = − 5 lub − 2 I 3 x − 1 I = 5
I 3 x − 1 I = 2,5
3 x − 1 = −2,5 lub 3 x − 1 = 2,5
3 x = −1,5 lub 3 x = 3,5
==========================
3 sty 20:02
MK: Janek jak coś to źle dałem znak , zamiast + dałem−
3 sty 20:04
Janek191:

b)
I 4 x + 6 I ≤ 10 / : 4
I x + 1,5 I ≤ 2,5
x + 1,5 ≥ −2,5 i x + 1,5 ≤ 2,5
x ≥ − 4 i x ≤ 1
x ∊ < − 4, 1 >
============
3 sty 20:08
Janek191:
Zrób tak samo
3 sty 20:09
MK: Dobrze d*
*b
3 sty 20:11
Janek191:
Tam na rysunku zgubiłem " − " ( minus ) przy 1,5
3 sty 20:28
MK: Okej
3 sty 20:31
MK: Janek a jak będzię wyglądać ten przykład A ?
3 sty 20:33
Janek191:
I − 2 I 3 x +1 I I = 5
− 2 I 3 x + 1 I = − 5 / : ( − 2) lub − 2 I 3 x + 1 I = 5 − sprzeczność
I 3 x + 1 I = 2,5
3 x + 1 = − 2,5 lub 3 x + 1 = 2,5
3 x = − 3,5 lub 3 x = 1,5
=======================
3 sty 20:48