Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji:
Tom: Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)= x ln
2 x
f'(x)= ln
2 x + 2ln x
f'(x)>0
ln
2 x + 2ln x >0
ln x(ln x +2) >0
Ktoś podpowie jak się wyznacza miejsce zerowe w tej sytuacji?
Z góry dziękuję
3 sty 19:52
Janek191:
Źle policzona pochodna
3 sty 19:54
Tom: No to jeszcze raz
f'(x)= x ln
2 x = (x)' * ln
2 x + x * [(ln x)
2]' = ln
2x + x(2ln x) * (ln x)'=
| | 1 | |
=ln2x + 2xln * |
| = ln2 x +2ln x |
| | x | |
Gdzie robię błąd?
3 sty 20:01
Tom: hmm?
3 sty 20:13
Adamm: lnx(lnx+2)>0 ⇔ lnx∊(−∞;−2)∪(0;∞) ⇔ lnx<−2 lub lnx>0 ⇔ x>1 lub x<e−2
założenie x>0
3 sty 20:15
Janek191:
Jednak dobrze była policzona pochodna

Przepraszam.
3 sty 20:18
Tom: Dzięki wielkie
3 sty 20:23