matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nie potrzeba rysunku tylko nie wiem jak sprowadzić tą funkcję do postaci kanon.
Nex:
Określ dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji dla m=2:
2x+4
f(x)=
mx+2
3 sty 19:41
Janek191:
m = 2 więc
2 x + 4
x + 2
(x + 1 ) + 1
1
f(x) =
=
=
=
+ 1
2 x + 2
x + 1
x + 1
x + 1
Df = ℛ \ { −1}
1
Rysujemy wykres funkcji g(x) =
i przesuwamy go o wektor [ − 1, 1]
x
3 sty 19:50
Janek191:
3 sty 19:52
Nex:
Dzięki wielkie!
3 sty 19:57