ciąg monotoniczny i ograniczony
ktostam: Korzystając z twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym wykaż, że ciąg rekurencyjny jest
zbieżny:
a
1=1
| an | |
an+1=2 |
| (2 do potęgi an/3 ) |
| 3 | |
Adamm:
![rysunek](rys/128086.png)
a
n+1−a
n=2
an/3−a
n
z rysunku widać że dla danego przedziału ciąg jest rosnący, pytanie tylko czy stale rosnący
1. dla n=1 mamy
3√2−1>0
2. zakładamy że dla n mamy
3√2an−a
n>0
3.
3√2an+1−a
n+1=
3√23√2an−
3√2an=
=
3√2an(
3√23√2an−an−1)>0
zatem ciąg jest rosnący na mocy indukcji, pozostaje wykazać że jest zbieżny
mamy a
n>0
1. a
1<2
2. zakładamy że a
n<2
3. a
n+1=2
an/3≤2
2/3<2
zatem na mocy indukcji ciąg jest ograniczony
proszę