Pomocy
Ola: Położenie ciała dane jest wzorem x(t)=2x2 −6x +6. X jest wyrażone w metrach, a t w sekundach.
I tu mam problem, jak wyznaczyć drogę od t(0) do t(2) ?
3 sty 18:56
Adamm: napisałeś to poprawnie?
x(t)=2x2−6x+6
3 sty 18:59
Ola: Ma być −4x
3 sty 19:02
Ola: Poprawne napisanie x(t)=2t2 −4t −6
3 sty 19:03
Adamm:

raczej drogę od t=0 do t=2
z rysunku łatwo to zobaczyć
3 sty 19:06
Ola: Drogą jest pole pod wykresem funkcji.
3 sty 19:15
Adamm: nie, przecież z rysunku widać że od 0 do 1 mamy s1=2 a od 1 do 2 mamy s2=2 czyli s=s1+s2
s=4
chcesz obliczyć pole pod wykresem? możemy to zrobić ale sumą mi się nie chce, a całki pewnie
nie znasz
3 sty 19:25
3 sty 19:26