Całka nieoznaczona
xxx: Oblicz ∫1 / ((x+3)
√x+1) dx. Proszę o pomoc, bo myślenie jak zrobić ten przykład doprowadza
mnie do smutnych rozważań o sensie życia
3 sty 18:47
azeta: podstaw np t
2=x+1
3 sty 18:58
ICSP: Podstawienie t = √x + 1
3 sty 18:59
xxx: Dochodzę do momentu 2∫1/(t2+2) dt i nw co dalej
3 sty 19:08
Adamm: | | 1 | |
podstawiasz by otrzymać całkę ∫ |
| dx = arctgx+c |
| | x2+1 | |
3 sty 19:09
xxx: nie wychodzi mi
3 sty 19:18
ICSP: zastosuj podstawienie t = √2u
3 sty 19:20
xxx: a czym jest te u?
3 sty 19:28
ICSP: Nowym podstawieniem.
jaki napisałem t = √x + 1 to nie pytałeś czym jest t.
3 sty 19:30
xxx: Dziękuje

już rozumiem, ale jak na to wpaść?
3 sty 19:33
ICSP: to są standardowe podstawienia.
Całkę
Liczysz poprzez podstawienia :
1. x =
√ax , (t = −
√ax)
2. x = a tg(t)
Którą metodę wybierzesz to juz twoja decyzja.
3 sty 19:36