oblicz pierwiastki wymierne
Wiki : 6x4 + 7x2 + 2
wyszło mi, że x∊zbioru pustego, czyli że nie ma pierwiastków, dobrze?
3 sty 18:47
xxx: Tak
3 sty 18:50
Adamm: 6x4≥0, 7x2≥0
zatem
6x4+7x2+2≥2
jasne że przyjmuje tylko wartości dodatnie
3 sty 18:50
Maryla27: 6x4 + 7x4 ≠ −2
3 sty 18:51
5-latek: Δ= 49−6*2*4= 1
czyli pierwiastki sa
3 sty 18:52
Adamm: 5−latek, pierwiastki są na pewno ale nie rzeczywiste, to nie jest funkcja kwadratowa
3 sty 18:53
5-latek: Czesc. Tak bedzie bo b=7 a we wzorach na pirwiastki jest (−b) Nie popatrzylem na to
bardzo dokladnie
3 sty 18:55
Adamm: cześć
3 sty 18:57
5-latek: Δ=1 wiec
| | −7−1 | | 8 | |
x12= |
| = − |
| ( nie ma rzeczywistych |
| | 12 | | 12 | |
| | −6 | |
x22= −7+1}{12}= |
| (nie ma rzeczywistych |
| | 12 | |
3 sty 18:58
xxx: w tym przypadku delty się nie liczy od razu tylko po podstawieniu np. t=x2, wtedy Δ>0 ale
rozwiązania nie spełniają warunku t>=0, bo x2>=0, wtedy brak rozwiązań
3 sty 18:59
5-latek: W tym przypadku liczysz delte od razu .
Zamiast x
1 liczysz x
12
tak samo zamiast x
2 liczysz x
22 od razu
Sprawdz sobie
3 sty 19:01
Maryla27:
6x4 + 4x4 + 3x2 +2 = 0
2x2(3x2 + 2) + (3x2 + 2) = 0
(3x2 + 2)(2x2 + 1) = 0
3x2 + 1 =0 V 2x2 + 1=0
3x2=−1 sprzeczność i 2x2=−1 sprzeczność
brak pierwiastków rzeczywistych
3 sty 19:11