maksymalne przedziały monotoniczności
Maryla27: Funkcja jest określona wzorem f(x) = 10x3 − x5. Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności
funkcji
Proszę o pomoc.
3 sty 18:20
gość2017: −∞, ∞
3 sty 18:21
Maryla27: f(x)=−x5+10x3 = − x3(x2+10) = −x3(x−√10)(x+√10)
wyznaczyć pierwiastki?
3 sty 18:44
Maryla27: x1=0 , x2=√10 , x3 = −√10
3 sty 18:45
Maryla27: Proszę o pomoc.
3 sty 18:46
Maryla27: poprawka
f(x)=−x5+10x3 = − x3(x2−10) = −x3(x−√10)(x+√10)
3 sty 18:47
Maryla27: Bardzo proszę. Nie rozumiem tego.
3 sty 18:53
Maryla27: Bardzo mi zależy.
3 sty 19:12
Maryla27: Już rozwiązane.
3 sty 19:34